Плаващи ядрени централи решават проблема с питейната вода

За съжаление, въпреки че нашата планета е заобиколена от океани и морета, само малка част от водата на Земята – около 2,5% е прясна. Междувременно търсенето на питейна вода се очаква да надхвърли предлагането с трилиони кубически метра до 2030 г., пише Би Би Си.

Инсталациите за обезсоляване, които премахват солта от морската вода, биха могли да помогнат за доставянето на необходимата прясна вода.

Въпреки това, тези съоръжения се считат за един от най-скъпите методи за създаване на питейна вода. Причината е, че имат нужда от голямо количество електроенергия.

Вече има около 20 000 инсталации за обезсоляване по целия свят, почти всички от които са на сушата. Повечето се намират в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт. По-лесно обаче би било тези инсталации да са във водата.

Екип от учени предлага създаването на плаващи атомни електроцентрали. Енергията на реакторите им ще е насочена към превръщането на солената вода в питейна.

A view of a desalination plant in the Omani port city of Sur, south of the capital Muscat

Компанията “Core Power” има проект за плавателен съд, чиито ядрени реактори ще захранват инсталациите за обезсоляване.

Nuclear desalination plant large design

При пет мегавата ядрена мощност корабът ще може да произвежда 35 000 кубически метра сладка вода всеки ден или количеството е с размерите на 14 олимпийски плувни басейна. По този начин технологията е бъде приблизително 30% по-енергийно ефективна от традиционното съоръжение за обезсоляване на брега.

За да се отдели солта от солена вода, технологията за обезсоляване използва полупропускателни мембрани, за да отдели солената от прясната вода. Използвайки силата на обратната осмоза, се отделя прясната от солената вода чрез специална пропусклива мембрана.

Подобна инсталация се очаква да заработи на пълни обороти във Филипините през 2023 година, за да доставя до всички краища на страната прясна вода. Подобни системи ще могат да помогнат за намаляване на вредното въздействие върху климата. Все повече учени алармират, че постоянното нарастване на температурата на земната повърхност, може да доведе до по-чести случай на засушаване и криза с хранителните и водни запаси в отделни части на Земята.

 

Снимка: Getty Images

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.