Очаква се Кирил Петков да предложи на парламента да свали ветото за РСМ

Свидетели сме на отдавна невиждана активност около спора между София и Скопие.

Очаква се премиерът Петков да предложи за гласуване в парламента декларация с условия за падане на ветото.

На среща с еврокомисаря Оливер Вархеи, министър-председателят Кирил Петков е поел ангажимент до края на френското председателство да свали ветото за започване на преговори на РС Македония за ЕС, това съобщи външният министър в оставка Теодора Генчовска.

Премиерът Кирил Петков ще изпрати в Народното събрание френското предложение за вдигане на ветото на РС Македония за започване на преговори за членство в Европейския съюз /ЕС/. Това е споделил самият Петков пред най-близките си сътрудници.

Петков се е похвалил, че „е запознат в подробности със схемата как ще стане всичко това“: „В четвъртък /днес, 16 юни, бел.ред./ ще бъде изпратено официално до всички държави-членки на ЕС, а аз утре лично го пращам в парламента“. Това са били точните думи, с които се похвалил, и още, че: „Лично Еманюел Макрон и Олаф Шолц стоят плътно зад мене. Ще го приемем, и след това падаме и продължаваме“.

Идният четвъртък, 23 юни, ще се състои срещата на върха на ЕС, с която ще приключи френското председателство. Това е и крайната дата, до която българското правителство може да вдигне ветото върху началото на преговорния процес за присъединяване на Северна Македония към ЕС при условия, които са най-благоприятни за отчитането на позицията на България в спора със западната й съседка.

Според източници на „БГ Мрежа“ не е изключено кабинетът „Петков“ да предприеме такава стъпка въпреки рисковете, които създава за оцеляването на управлението, особено след оттеглянето на „Има такъв народ“ от коалицията.

Целта на тази декларация е да подпомогне преодоляването на блокадата по пътя на съседната страна към ЕС, без това да отмени приетите отново с парламентарна декларация през 2019 г. условия, при които би дала подкрепата си за съседната ни държава, Идеята е решението да се оформи и изработи до 23 юни.

Въпросът ще бъде обсъден и на свиканото във вторник вечер заседание на коалиционния съвет на трите останали в управлението формации.

“Историята не е материя, която може да се подложи на тълкуване. Историята е такава, каквато е – до 1944 г. сме били един народ, всички документи и факти говорят за това. Международната политика и ходът на събитията след Втората световна война са предопределили събитията в Югославия и Македония се заражда не като географско понятие, а като етническо, което до 1944 г. не е съществувало. Смятам, че тези факти не могат да бъдат тълкувани по никакъв друг начин, а позицията на Кирил Петков нюансира на това обстоятелство”, коментира политологът Слави Василев.

Преди дни, когато президентът на РС Македония Стево Пендаровски проведе среща със забранената у нас ОМО Илинден, Румен Радев отправи критики към колегата си в Скопие. Но веднага Кирил Петков заяви, че в двете държави има сили, които не искат РСМ да бъде в ЕС, “защото не ни мислят доброто”. “Да не се оправдаваме с чужди страни и сили. Какво е направил президентът на РСМ няма да коментирам. Това зависи от премиерите на двете държави”, каза Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.