Палермо изключи всички системи в района, за да се предпази от хакерски атаки

В последно време хакерските атаки срещу общински и държавни учреждения в различни части по света, зачестяват. А това създава шеговити мемета в интернет, но на гражданите хич не им е до шеги, защото така се спъва работата им. Много често щом чуем за хакерска атака, се сещаме за онази срещу “супер” сигурната мрежа на “Български пощи”. Но се оказа, че това не се случва само на нас.

Преди няколко седмици община Палермо в Южна Италия стана жертва на хакерска атака. Петият най-посещаван град в страната, с население от 1,3 млн. жители беше парализиран и голяма част от услугите за гражданите и туристите в града бяха преустановени. Но най-големият удар е за туристическата индустрия, която не може да потвърди нито резервациите на клиентите, нито може да се влезне в историческия център на града, за които също се изисква пропуск.

Сред засегнатите институции са полицията, центровете за видеонаблюдение и общинските служби, а публичните услуги са офлайн.

Това принудило държавната администрация да мине в “аналогов” режим, използвайки стари факс машини.

Властите обвиняват за атаките проруската хакерска група “Killnet”, която осъществява кибер атаки срещу държавите подкрепящи Украйна срещу продължаващата руска окупация в страната. Освен това община Палермо предупреди, че всички системи в момента са изключени от съображение за сигурност, а изолацията може да продължи няколко дни. Тази мярка се прави с превантивна цел, за да бъде защитена голяма част от мрежата в страна от заразяване със зловреден вирус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.