Китай планира да изгради електроцентрала в Космоса

Китай планира да построи първата слънчева електроцентрала в Космоса. Крайната дата за завършване на тази амбициозна цел е до 2028 година. Освен това Китай планира да изстреля и спътник в космоса на височина от 400 метра. Целта е да се тества чрез него технологията за безжично предаване на енергията от Космоса до Земята.

За целта спътникът ще преобразува слънчевата енергия в микровълни, които ще бъдат насочвани към определени китайски станции или други движещи се спътници. По този начин се очаква да бъде генерирана енергия в размер на 10 киловата. А това е повече от достатъчно за захранване с ток на няколко жилищни блока. По изчисления на китайските учени, един лъч може да осигури до 230W/кв.м енергия.

Ако проектът се окаже успешен, това ще спомогне на Китай да намали въглеродните си емисии, а по този начин ще бъдат заменени, както въглищните централи, така и традиционно използваните ВЕЦ-ове в страната.

До 2028 година се планира и пускането на втори, още по-мощен спътник, който да е на разстояние 36 000 от Земята, за допълнителни експерименти. До 2035 година китайското правителство смята да използва вече пълноценно космическата енергия, като до 2050 година, тя трябва да задоволява напълно битовите и производствени нужди на все по-нарастващото китайско население.

Подобна космическа енергия е практически непрекъсваема, защото не трябва да се справя със затихването на мощността, причинено от смущенията в атмосферата и слънцето винаги грее в Космоса.

За справка, след завършване на строежа на индийската АЕЦ “Куданкулам”, тя ще произвежда същото количество мощност, като това от бъдещия китайски спътник в Космоса. Все още се провеждат допълнителни изследвания за потенциалното въздействие на нивата на излъчваните микровълни, особено за хората, живеещи в близост до приемната станция на Земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.