EС въвежда въглеродни паспорти за батериите на електромобилите

Прехода към електрическите превозни средства дава надежда на мнозина, че ще това реши проблема с използването на замърсяващите горива. Но, все още е рано да се каже със сигурност.

Освен, че съдържат редица ценни метали, те също допринасят за замърсяване на околната среда след изхвърляне. Затова Европейският съюз иска да затегне мерките за този продукт. Властите възнамеряват да въведат паспорт на всяка електрическа батерия, която дава информация за въздействието и върху околната среда. Така според европейските лидери ще се затегнат изискванията за рециклиране и повторното използване на тези суровини в следващия производствен цикъл батерии.

EС въвежда въглеродни паспорти за батериите на електромобилите

Този бъдещ проект среща одобрението на редица индустрии. От автомобилният производител BMW подават ръка на химическия гигант BASF за създаване на индустриален консорциум. Той ще бъде спонсориран с 8,2 млн евро държавни субсидии от Германия, за създаване на единна система, която да отчита оборота на батериите. Освен това се предвижда единен стандарт за рециклирането и минимизиране на потенциалните вреди върху околната среда.

До 2024 година Европейският съюз ще синхронизира законодателството на всички държави членки, което всички производителите на електрически коли и батерии трябва да спазват. Не само това, но автомобилната индустрия трябва да се придържа към допустимите въглеродни емисии в автомобилната индустрия.

От 2030 година ще има минимални изисквания по отношение на съдържанието на рециклирани материали от кобалт никел, литий, олово и литий. Производителите ще бъдат задължени да рециклират тези материали суровини обратно, за да задоволяват основните си нужди. По този начин ще се избегне излишното разхищение на ценни и редки метали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.