Портрет на Мерилин Монро се превърна в най-скъпата картина в света (снимки+видео)

Очарователна, сексапилна, руса и изпя “Happy birthday” на тогавашният американски президент Джон Кенеди…

Да, явно всички се досещате коя е тя. Момичето, което държеше света в краката си. Мерилин Монро!

Макар, че за блондинките сме свикнали да мислим, като за празноглави и глупави жени, тя е една изключително умна жена за времето, в което живее. Целият ѝ живот е низ от скандали, бракове, разводи и множество мистерии. Но освен с участието си в редица филми, нейното име се свързва и с един портрет, създаден през 1964 г. от Анди Уорхол. Наречен е „Shot Sage Blue Marilyn“.

Мнозина критици определят портрета като “най-значимата картина на 20-и век”. А какво отива на подобна картина повече от висока цена? Тя е,.. подгответе се… С начална цена 200 милиона долара и се предлага от легендарния аукцион “Кристис”.

The 1964 painting is carried in Christie’s showroom in New York.

Картината от 1964 г. се носи в шоурума на Christie’s в Ню Йорк Този автопортрет се нарежда до доказани шедьоври на изобразителното изкуство като „Раждането на Венера“ на Ботичели, „Мона Лиза“ на Да Винчи и „Авиньонските девици“ на Пикасо .

Ще си кажете кой луд би дал толкова пари за картина? И с право! Въпреки, че сме виждали богаташи да дават луди пари и за много по-малко. Това е сред най-разпознаваемите творби на Анди Уорхол. По-интересното е, че снимката първоначално е рекламен кадър от филма с участието на Монро – „Ниагара“ от 1953 г.

Но нека погледнем и от добрата страна на нещата. Самият портрет принадлежи на фондацията на Томас и Дорис Аман. Пазарната цена на портрета надмина предишния рекорд, поставен от „Salvator Mundi“ на Леонардо да Винчи, който спечели повече от 450 милиона долара през 2017 г.

Andy Warhol stands in front of his double portrait of Marilyn Monroe at the Tate Gallery in London.

Анди Уорхол стои пред двойния си портрет на Мерилин Монро в галерия Тейт в Лондон

Да разгледаме работата на Анди Уорхол. Той създава и после доразвива своята особена техника на ситопечат, като използва за шаблон слой от фина коприна. Създадена е след смъртта на Монро през 1962 година, която умира от свръхдоза едва на 36 години. Картината е определяна като “абсолютният връх на американския поп”.

След възстановяването на световната икономика от пандемията “Covid-19”, експерти отчитат засилен интерес към изкуството и в частност картините. Това означава, че парите няма да потънат в някоя частна корпорация. Те ще бъдат дарени с благотворителна цел за създаване на образователни програми, които да подпомогнат по-добрият живот на децата по света. Защото децата са нашето бъдеще!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.