Германия принуждава големите платформи да плащат за незаконно съдържание

Германският върховен съд постанови, че всички платформи за видео съдържание, в т.ч. и YouTube, носят отговорност за публикациите от трети лица. Това от своя страна се счита за нарушение на интелектуалната собственост и въпросните платформи ще бъдат принудени за плащат за въпросните права.

Разбира се това важи само и единствено в случаите, когато не са реагирали достатъчно бързо и не са свалили или блокирали пиратското съдържание от страниците си.

Това решение на съда идва след дългогодишни битки между европейските арт индустрии и онлайн платформите, от които творците искат да им се заплаща компенсации, че разпространяват незаконното съдържание, без разрешение на притежателите на авторски права. Темата е част от по-големият спор и дебат в обществото дали и какви права имат самите онлайн платформи и социални медии, за да контролират, филтрират и дори блокират подобно незаконно съдържание.

Вече ще се изисква от операторите на платформите за споделяне на съдържание да разкриват самоличността и имейл адресите на потребителите, които извършват нарушението.

Зад цялата истерия на тема “авторски права” стана едно съдебно дело, заведено от музикален продуцент срещу стримийнг платформа, която използва непозволено видео и аудио записите на изпълнителя.

Въпреки, че продуцентската компания поиска от стрийминг платформата да свали доброволно песните, тя дълго време не взе отношение по въпроса, което доведе до обръщане към по-висша инстанция, за да се разреши проблема с авторските права.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.