Автономен контейнеровоз измина 790 километра в Япония

Прекарването на голям контейнеровоз през натоварените морски пътища изисква от капитана на превозното средство умения и дългогодишен опит в управлението на подобни сложни машини. Трябва да се гледа не само собствения маршрут, но и минаващите наблизо кораби, всеки от който кара с различна скорост и път.

Въпреки, че през последните 30 години корабоплаването е постигнало значителен напредък по отношение на безопасността, по данни на застрахователния гигант “Allianz” всяка година по морските пътища се случват около 3000 инциденти с кораби. От тях близо 50 кораба потъват, като само 1/3 от инцидентите са в следствие на метеорологичните условия, другите са по вина на капитаните.

Това води до неочаквани и много тежки финансови, а понякога и човешки загуби. Затова секторът все повече обръща внимание на осигуряване на безопасността на товарните превози по вода и инвестира все повече средства, за да се избегнат трагедиите.

Може би отговорът на проблемът се крие в ново поколение кораби, при това автономни. Задвижвани само от изкуствен интелект, без намесата и присъствието на моряци и капитани на борда, тези автономни кораби може да се окажат ключът към безопасния, прецизен и по-евтин начин за транспорт на различни видове стоки.

Първият подобен напълно автономен 750 тонен японски търговски кораб “Suzaki”, премина близо 800-те километра в пренаселените води на Токийския залив и то изцяло автономно, без нуждата от намеса на капитан.

За безпроблемното плаване се грижи изкуствения интелект, създаден от израелската софтуерна компания “Orca AI”. Проектира изцяло нов софтуер, предназначен за безпроблемното и безопасно преминаване през натоварения морски трафик. Все повече компании виждат в морските автономни кораби начин да се избегнат часовете задръствания по сухопътните пътища. Все пак по време на прехода екип от специалисти проследи пътуването и беше готов да поеме в свой ръце управлението на кораба при необходимост.

Remote operators monitored the Suzaku's progress and stepped in to test remote control takeover systems

С оглед на все по-застаряващото си население и липса на квалифицирана работна ръка, Япония поглежда все по-сигурно към автономните превозни средства, особено в морската търговия като начин за компенсиране на недостига на работници. Все повече специалисти рисуват все по-мрачно десетилетие за страната. Ниската раждаемост и недобре подготвените морски специалисти, принуждава правителството да действа решително в насърчаване на автономните кораби. В страната се надяват, че именно налагането на автономните морски превози ще доведе до международни правила за напълно автономна навигация.

Икономисти предвиждат, че ако страната успее да изпълни амбициозния си план за внедряване на автономните кораби до 2040 година, в хазната ще постъпят близо 8 милиарда долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.