Португалското кралско съкровище ще се съхранява в дворец строен 226 години

Двореца Ажуда в Лисабон е уникална сграда, паметник на културата и е известна с това, че е строена близо 226 години

Резиденция на последните португалски монарси от династията Браганса, те я населявали до 1910 година, когато страната е провъзгласена за република. Сградата има изглед към туристическия квартал Белем и от днес ще е новият дом на португалското кралско съкровище.

През 1775 година страната е засегната от няколко големи земетресения и последвало цунамо. Затова кралското семейство решава да се установи по тези места, които са по-малко сеизмично активни и наново да изгради семейния дворец. Създаден по неокласически стил, единствената част от сградата, която в продължение на два века не е завършена е западното крило. Това се случва, както заради липсата на пари, така и поради смяната на политическата обстановка в страната.

Но този величествен дворец дочаква най-после своя звезден миг. През 2021 година, благодарение на инвестиция в размер на 31 милиона евро, спомагат изграждането на липсващата част. Така се доизгражда мястото, което да приюти Музея на португалското кралско съкровище, което е стане достояние с великолепието и красотата си за всички посетители, решили да го разгледат.

Самата колекция съдържа над 1000 уникални предмета, които за първи път са представени заедно, като цяла експозиция, обхващаща цели три етажа. Самите предмети никога досега не са били събирани в една колекция. Сред тях има различни военни медали, частни колекции от различни членове на португалското кралско семейство, както и редки и необработени редки метали и скъпоценни камъни. За първи път са изложени и бижутата на португалската династия, като сред тях се откроява един от най-ценните, символи на властта – Кралската корона, скиптър и две мантии, носени от управляващите монарси през вековете. Поради факта, че някой от предметите в колекцията надхвърлят над 1 млн евро, мерките за сигурност са повече от драконовски.

Portugal at last gets to marvel at its crown jewels - News Desk

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.