Алпите стават все по-зелени, заради климатичните промени

Изменението на климата става все по-очевидно, макар и да има яростни противници. Но, никой не може да спори с фактите. Може би най-яркият пример за тази промяна са Алпите.

Изследователи от Университета в Лозана и Университета в Базел, установиха, че именно климатичните промени водят до изчезването на снежната покривка по тези места. За целта използвали сателитни снимки и съпоставили терена от 1984 година и през 2021 година. Тяхната цел била да се проследи как през последните четири десетилетия, изменението на климата е повлияло върху снежната покривка и продуктивност на растителността в Европейските Алпи.

Алпите стават все по-зелени, заради климатичните промени

Голяма част от алпийските цветя се използват за лекарства, но започват да се превръщат в застрашен вид

Тя се заменя от все повече зелена растителност и все по-драматично затопляне. На последните сателитни снимки има достатъчно ясни данни, че глобалното затопляне е довело до увеличаване с цели 80% на зеленината в района. Растенията, които при други условия можели да издържат в екстремно сурови условия, сега не успяват да се конкурират спрямо драматичното изменение на климата. Много малка част от тях успяват да оцелеят, а много видове, познати само по тези места, загиват. А с това ще изчезнат голяма част от познатите растителни видове, които могат да се открият единствено по тези места.

Но, ако затоплянето продължава, Алпите ще продължат да се превръщат в зелен рай. Заради намаляването на снежната покривка, която отразява все по-малко светлина, ще доведе до увеличаване на  свлачищата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.