34 години по-късно, “Топ Гън Маверик” отново развълнува зрителите

Едва ли има човек, който да не е гледал култовата класика “Топ Гън” с легендарния Том Круз от 1986 година на покойния вече режисьор Тони Скот. Адреналин на макс в небето, примесен с емблематичната песен на “Berlin”- “Take My Breath Away”, ни карат да се почувстваме сякаш летим в небето. И по –млади разбира се. В оригиналната версия на филма се разказваше за млади пилоти от “Военновъздушната академия” на САЩ, които създават ожесточена конкуренция между самите тях в своя клас. В „Топ Гън“ Круз влиза в ролята на амбициозния пилот Маверик, който използва знанията на цивилен инструктор, за да стане още по-добър във въздуха.

Преди време се разбра, че лентата ще има и своето продължение. Рядкост е обаче продължението на толкова култов филм да се окаже дори по-успешен от оригинала. Тук отново виждаме героят на Том Круз – Маверик, поостарял, с няколко килограма повече, но помъдрял и с повече опит.

Top Gun: Maverick (2022) - Movie Review

Интересно е да се отбележи, че филмът прави официалната си премиера точно 34 години след тази на оригинала. Продължението е далеч от сегашните филми “клишета”, които сякаш са изливани от един и същи калъп. Поставя въпроса за човешкото безсмъртие и комбинира силата на човешкия дух с уникални каскади, каквито само човек като Том Круз може да направи, въпреки, че вече е човек на 60 годишна възраст. Историята ни отвежда към новото поколение топ пилоти от Военновъздушната академия на САЩ. Самият Маверик е извикан да ги предвожда на една последна и опасна мисия. В групата попада и синът на най-добрият му приятел Брадли „Петела“ Брадшоу, загинал при предишна мисия, именно заради грешка на Маверик.

Този филм ни връща назад към романтиката на онези забравени класически филми, в които любовта, приятелството, дългът и разбира се патриотизъм се преплитат в едно, за да изпитат докрай волята на героя (и зрителите разбира се).

А, за да пресъздадеш такава класика, имаш нужда от наистина класически самолети. Не случайно във филма са използвани оригиналните F/A-18, каквито са на стандартното въоръжение във Военно-въздушните сили на САЩ.

Класиката си остава класика, но се надяваме, че продължението ще надмине и най-смелите очаквания на киноманите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.