Финландия обяви официалната си кандидатура за НАТО

Финландското правителство обяви тези дни, че ще подаде кандидатура за членство в НАТО, като по този начин се отказва от десетилетия на наутралитет. Това идва на фона на руските заплахи за отмъщение, а същевременно скандинавската страна се опитва да засили сигурността по границите си след началото на войната в Украйна. По-късно страната получи подкрепа от шведското правителство, за присъединяването си към алианса.

Очаква се финландския парламент да ратифицира документа за кандидатурата, като след това Финландия официално ще може да поиска членство в алианса.

Финландската държава от десетилетие си сътрудничи официално с НАТО, макар, че не е член на алианса. Това ще увеличи защитния фронт на алианса до 830 км.

Това предизвика реакцията на руският президент Владимир Путин, който заяви пред финландския си колега Ниинистьо, че ако страната му загърби военния си неутралитет и си присъедини към алинса, ще направи “грешка”. Вече са налице и първите скъсвания на дипломатически отношения между двете държави, след като тази събота (14.05) Русия прекрати доставките си на електронни устройства за скандинавската държава, поради “проблеми с получаванията на плащанията”, както се изразиха от руската администрация.

След краят на Втората световна война, когато Съветския съюз напада Финландия, скандинавската държава поддържа военен неутралитет и добри търговски отношения в името на сигурността на финландските граждани.

Кандидатурата на Финландия беше посрещната остро от турското правителство, защото страната официално подкрепя кюрдската организация ПКК, която в Турция е обявена за терористична организация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.