Картонените чашки за кафе са сред най-големите замърсители

Безспорно кафето е сред най-употребяваните и почитани напитки в света. Според Международната асоциация на кафето в световен мащаб хората употребяват близо 600 млрд. чаши кафе годишно. Все повече заведения (в т.ч и Starbucks, с цел опазване на природата) сервират напитката си в хартиени чашки, заменяйки вредната пластмаса. Това на пръв поглед е едно алтернативно решение. По принцип въпросните чашки са изградени от близо 90% хартия.

Но може би потребителите трябва да се преосмислят употребата на хартиени чаши.  Изследователите откриват притеснителни данни. За да бъде запазена топлината, фирмите производители на този продукт използват стандартно тънко полиетиленово фолио. Проблемът при него е, че е изграден на основата на петрола. Според химичният гигант “BASF”, пластмасовата облицовка се добавя по няколко причини. От една страна цели запазване на топлината на напитката. Другата основна причина е да се запази формата на самата чаша.  Същинският проблем започва при сипването на горещата напитка в чашата.

Тогава под влиянието на топлината пластмасовата облицовка започва да освобождава вредни наночастици. Според изчисленията говорим за трилиони наночастици от микропластмаса на литър. За да стане положението по-лошо, в допълнение към това, се отделят и тежки метали, които могат да имат по-нататъшно вредно въздействие върху човешкия организъм.

Вече има достатъчно доказателства, че изхвърлената микропластмаса се пренася върху трапезата и продуктите на хората, а от там навлиза в кръвния поток и причинява сериозни здравословни проблеми.

Затова изследователи препоръчват, че ако искате да се насладите на най-добрата чаша кафе, то използвайте домашната машина и керамична чаша за незабравим вкус с 0% замърсители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.