Китай изгражда язовир с помощта на изкуствен интелект

Китай смята в рамките на само 2 години да построи язовира “Yangqu” разположен на тибетското плато, който ще е с височина от 180 метра. Но тук има една уловка. Строителството ще се случи без помощта на багери, кранове, валяци, бетоновози и камиони. Идеята заложена в проекта е да бъдат използвани единствено роботизирани камиони и изкуствен интелект. За проектирането на подпорната стена ще помагат навлизащите в последно време в редица сфери 3D принтери.

Естествено ще има човешка намеса, но тя ще е свързана с контрола по изпълнение на работните дейности и понякога при добива на инертни материали.

По този начин се избягват човешките грешки в подобен тип проекти. Понякога се случва шофьорите на камиони да доставят материалите на погрешното място или операторите на валяците да не направят идеално права линията. Също така работата ще върви постоянно.

С използването на изкуственият интелект ще бъде съкратено значително времето за строеж, което ще спести, както допълнителни финансови средства, така и без риск за работниците.

След завършването на строежа, язовирът “Yangqu” ще осигурява 5 милиарда киловатчаса енергия всяка година на Китай.

Çin'de Yangqu Barajı 3D yöntemi ile inşa edilecek - 39haber.com - Son  Dakika Haberler, Güncel Haberler

В момента най-високата подобна сграда, отново проектирана по 3D технология е с височина от 6 метра и е разположена в Дубай.

При успешно завършване на проекта, язовирът “Yangqu” ще се превърне в най-голямата 3D отпечатана структура в света. Не само това, но и благодарение на изкуственият интелект ще се даде началото на този вид строителство и на много други места в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.