Летищата, които са произведения на изкуството

Ако преди близо 100 години съществуването на различните летателни апарати е изглеждало на тогавашните хора като научна фантастика, то днес те са част от нашето ежедневие. Имаме чувството, че светът е на една ръка разстояние от нас и само трябва да се пресегнем, за да го докоснем.
Днес ще ви разведем на пътешествие из най-необикновените летища, които внасят светлина и уют и са извън стереотипите на мрачната и сива обстановка.

 

Летище Хамад в Доха, Катар

Обявиха най-доброто летище в света – в топ 10 няма нито едно от САЩ - Защото | Zashtoto

Тази година Катар е домакин на Световното първенство по футбол. Това ще е първото такова мащабно събитие, провеждащо се през зимата. Но тази страна има големи амбиции и ги изпълнява, когато реши. Като всяко стандартно летище и това има обичайните магазини за сувенири. Но най-голямата му атракция е в центъра. Там е разположена гигантската 7 метрова бронзова скулптура на мече-лампа. Идеята е на швейцарския скулптор Урс Фишер. Той иска да вдъхне нов живот на подобно пространство, което да напомня на хората за дома и безгрижното детство. Именно мечето изпраща и посреща хората, когато са на път. А е и любимото място за снимки на деца и възрастни.

Летище Ла Гуардия, Ню Йорк, САЩ

Photos Inside the New Terminal B at LaGuardia Airport - Untapped New York

Макар, че това летище е по-малко като площ от големия си събрат „Джон Кенеди“, през него преминава значителен поток пътници. До 1857 година на това място се помещават няколко поредни имения на Бенджамин Пайк. След това от 1886 година на това място се издига цял курортен град, включваш няколко плажа, тревни площи и цяла флотилия от лодки, които служат за морски разходки на летуващите. До Втората световна война това място се промотира след летуващите като курортно градче от “немски” тип. Но след последвалата Втора Световна война, се надигат антигермански настроения, което води до намаляване на популярността му, а в съчетания с индустриализацията и замърсяването на околната среда по тези места, скоро курортното градче остава само спомен и до средата на 20-те години на XX в е изоставено. Следващия половин век започват мащабни реконструкции. Въпреки това през 2015 година, тогавашният вицепрезидент Джо Байдън го нарече „треторазредно летище“. Едва през 202 година летището започва да придобива модерен облик. Заслуга за това имат 4 модерни арт инсталации. Стъклената фасада е покрита с 1000 фотографии на Ню Йорк в една обща картина. По тавана на терминал B са изрисувани десетки цветни метални балони. Най-голямата интериорна стена пък е покрита с мозайки, изобразяващи един ден от живота на обикновените хора в САЩ.

 

Летище Ванкувър, Канада

Летище Ванкувър, Канада (Vancouver International Airport | Блог за пътешествия на Адриана Василкова

Това е едно от най-добрите летища в света. Неслучайно летище Ванкувър е обявявано последователно в периода 2009-2017 година за най-доброто летище в света на база на над 30 критерия като чекиране до процеси за сигурност и освобождаване на границите, комфорт, ефективност, табели, наличност на транспорт, удобства за пътниците и дружелюбност.

И то в конкуренция на някой от добрите летища от Сингапур, Токио, Цюрих и Великобритания. Но не пътниците го правят толкова известно и популярно място. А заради произведенията на изкуството, които акцентират на местната природа и история. Навсякъде из летището са разположени гигантски тотеми от кедрово дърво, въздушни стъклени скулптури и сложни мотиви, които правят летището да изглежда като естествено продължение на света навън. Но най-впечатляващата конструкция е “Нефритеното кану” проектирано от скулптура Бил Рийд. Създадената от бронз статуя е 3.89 m × 3.48 m × 6.05 m като размери. Изобразява 13 мъже, жени, животни и митични същества от Хайда.

  • „Гарванът“ е една от най-известните фигури на хората от Хайда. Символ на хитростта. Неслучайно той кара лодката, защото символизира непредсказуемостта на живота;
  • Приклекната под опашката на Гарван седи „Жената мишка“, символ на мъдростта;
  • „Древният неохотен наборник“ е гребецът, който седи точно пред Гарвана и представлява автопортрет на художника;
  • Вълк; орел, бобър, жаба, мечка-гризли, женска мечка с малките мечета, рибата и най-високо ниво е запазено за Шаманът;

Скулптурата на Рийд показва баланса между всички същества на планетата. Въпреки че не винаги са в хармония и се борят да се справят в това претъпкано кану, всички те все пак се насочват в една посока. В края на краищата те са в съвместния живот и зависят един от друг, за да оцелеят.

 

Летище Чанги, Сингапур

www.infotourism.net Летище „Чанги“ представя нова лайфстайл зона

Това летище е един от най-големите транспортни центрове в Азия. Въпреки, че е едно от най-натоварените летища в тази част на света, то се гордее, че е сред най-чистите и хигиенични места. По натовареност летището се нарежда на 18-то място в света. Разположено е в рамките на едноименния квартал Чанги, в източния край на Сингапур. Разполага с четири терминала, а до 2030 година трябва да бъде построен и пети. Това място може да се сбърка с първокласен ресторант със звезда “Мишлен”.

В ресторантите на летището се предлагат деликатеси от цял свят. Но най-голямата му забележителност е 12-метровата пързалка, която е безплатна за пътниците похарчили поне 10$ на покупка. Но изненадите за пътниците не спират до тук. На всеки 2 часа от летището тръгва туристически бус, които развежда пристигащите през забележителности на града. Пътниците, които отпътуват от летището, докато чакат може да се потопят буквално в приятните води на басейна.

Да, летището предлага басейн разположен на покрива на летището, както и джакузи. Именно, заради грижата към пътниците си, летището е отличавано цели 8 пъти за “Най-доброто летище в света” за периода 2013 – 2020 година. Сингапурците са известни като най-запалените шопинг маниаци, затова летището е осигурило над 400 безмитни магазини за електроника, дрехи и всичко най-необходимо. Но най-хубавото е, че летището въвежда първо стабилните мостове на тунелите, които свързват самолета с вътрешността на летището. Така пътниците могат да стъпят на здрава основа, слизайки от самолета и без риск от загуба на равновесие.

Летищата не са само място за пристигащи и заминаващи. А място, където Минало и Настояще чакат Надеждата за по-добро Бъдеще.

Поглед отвътре на най-доброто летище в света - Lifestyle.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.