Задава ли се пясъчна криза?

Доклад на ООН в рамките на програмата за околната среда (UNEP), предупреждава, че светът е изправен пред нова, непозната и на пръв поглед неочаквана криза. Пясъчната криза. Според редица експерти заради нарастващото население, урбанизацията и редица нови строителства, в глобален мащаб пясъкът може да стане дефицитна стока. Той е от изключително важно значение в производството на редица суровини, като бетон, стъкло и други.

Заради глобалното потребление в последното десетилетие на по-горе изброените суровини, потреблението на пясък се е утроило, достигайки 50 млрд тона годишно. Заради това редица малки островчета са изчезнали, а бреговата линия и реките са увредени.

Но най-главният виновник за намаляващите запаси от пясък е нерегламентираната дейност. Може би ще останете учудени, но пясъкът е вторият най-употребяван ресурс след водата, а хората го консумират много по-бързо, спрямо естествения му процес на създаване.

Under a colourful, cloudy sky, a large yellow digger digs at a huge pile of sand. Flattened dirt road is in the background.

От UNEP споделят, че вече пораженията са налице в някой части на света. Например в река Меконг. Тя е най-дългата река в Югоизточна Азия и там добивът на пясък е довел до потъване на делтата, а някогашните плодородни почви са вече засолени и негодни за отглеждане на реколта.

В Шри Ланка отстраняването на пясъка е довел до обръщане на водния поток, което насочва океанската вода към сушата, водейки и крокодилите със себе си. При други нормални условия тези хищници живеят в сладководните реки. Той е изключително важно значение за редица видове растения, а извличането му води до загуба на биоразнообразие.

Пясъкът е от изключително важно значение за различни видове растения и животни. А чрез прекомерното му извличане, хората допринасят за загубата на биоразнообразие.

Програмният координатор за доклада в UNEP Паскал Педуци предупреждава, че светът трябва да постигне устойчиво развитие, а за да се случи това, трябва драстична промяна на начина на строителство. Дори, ако може да се намерят алтернативни начини за строеж. А дотогава напомни, че е по-добре повторното рециклиране на материали като бетон и минни отпадъци в строителството. По този начин ще се намали разхищаването на този природен ресурс, преди той напълно да изчезне от Земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.