Полиетиленови предпазни маски дават по-голяма якост на бетона

С отшумяването на пандемичната обстановка, на много места по света остава отворен въпросът какво да се прави с ненужните маски. БГ МРЕЖА преди време ви показа как учени изработват нов тип батерии от стари и употребявани маски. Сега те намират ново приложение в строителството.

Учени от Вашингтонския университет успяха да създават нов тип бетон. Той е по-трудно податлив на напукване, благодарение на добавянето на подсилващи влакна от полипропиленова или полиестерна тъкан от стара предпазна маска. След това третирали влакната с разтвор от графенов оксид и го добавили към съществуващия цимент. Благодарение на тази тъкан, цимента абсорбира или разсейва кинетичната енергия и има с до 47% по-голяма якост и защита от напукване спрямо обикновения цимент.

Scientists shredded surgical masks into fibers, which were treated with an aqueous graphene oxide solution before being mixed into cement

Учени споделят, че тази технология може да реши проблема със замърсяването от изхвърлянето им в природата. Това е поредното им приложение в ежедневието, след като през миналата година друга група учени доказа, че тези предпазни средства могат да послужат за създаване на по-издръжлив асфалт.

Тепърва учените ще експериментират с графенов оксид, за да създадат бетон, издържащ на замръзване или създаване на по-издръжливи предпазни мантинели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.