В Пекин тръгват първите автономни таксита

В китайската столица Пекин вече се предлага нова алтернатива за придвижване. Особено, ако не сте любител на шофирането в трафика. И това благодарение на компанията “Baidu”. Тя е позната повече като собственик на едноименната интернет търсачка. А сега китайският гигант се е впуснал в ново начинание. Тя е първата, която е получила лиценз за споделен превоз с коли без шофьор по улиците на Пекин.

Желаещите да ползват автономно такси могат да използват приложението “Apollo Go”. За целта по маршрута са осигурени 10 автономни таксита. Пътуването може да се осъществи в интервала между 10 часа сутринта и 16 часа следобед. Автономният автомобил се движи по точно определен маршрут в специално обособена 60 км зона в Пекин. В момента компанията разполага с най-големият автопарк от автономни таксита. В бъдеще се очаква да бъде попълнен с още 30 броя автономни коли.

А междувременно “Baidu” не спира да усъвършенства новата технология, която да отговори на все по-предизвикателната натоварена пътна обстановка в Пекин. Именно инвестицията в изкуствения интелект и дългият пробег на автономна кола, осигуряват предимство пред други навлизащи на пазара конкуренти.

Именно през последните 9 години автономните автомобили на компанията са преминали над 27 милиона километра пътни тестове в Калифорния и Китай. Но най-впечатляващото е, че до момента не е имало нито един пътен инцидент.

По данни през последното тримесечие на 2021 година компанията е имала над 213 000 заявки за автономен превоз, което я прави еднолично лидер в обема поръчки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.