ЦАР е втората страна, която прие биткойн за национална валута

Една от най-бедните и слабо развити страни в света, Централноафриканската република (ЦАР) стана втората страна в света след Ел Салвадор, която прие биткойна като официална валута. Така страна има две общоприети валути – биткойна и африканският франк. Това стана ясно след официално изявление от африканското правителство в лицето на президента Фостен-Арканж Туадера.

Не закъсняха и критиките от страна на Международният валутен фонд (МВФ), който разкритикуваха паричната политика на държавата. На същото мнение са и редица икономически експерти, защото според тях дигиталната валута е опасна за финансовата сигурност на страната, а и не гарантира защита на парите на потребителите.

Според президента с действията си, страната му иска да покаже, че е визионер и цели да повиши стандарта на живот на гражданите си, като същевременно ги опази от инфлационния натиск.

Макар, че страната в този регион е част от малка група държави опериращи с централноафрикански франк, правителството ясно показва намерението си да прекъсне всякакви връзки с френската валута. А с това и дава ясен знак, че не желае да живее в колониалното си минало, подчинено на Франция.

Страната все повече се сближава с Русия и подкрепя действията на президента. Мнозинството от правозащитни организации често обвиняват управляващите, че подпомагат паравоенните от група “Вагнер”. Именно те са основното оръжие на правителството срещу бунтовниците в страната, които в последните години се впуснаха в открита война, заради желанието си да живеят в правова и некорумпирана държава.

Други път виждат в действията на наемниците просто един грабеж на залежите им ценни минерали, в частност скъпоценни камъни, което финансира дейността на паравоенната група.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.