Влечугите като изчезващ вид

Според данни от списание “Nature”, близо 1/5 от всички познати видове влечуги вече са в “червената” зона и са на път да изчезнат като познат животински вид. До този тревожен факт стигнали и повечето изследователи. Изследването започнало още през 2005 година, като в него участвали над 1000 учени. Естествено, както при всеки изследователски проект и този се сблъскал с проблеми с последващото финансиране.

Сред анализираните 10196 вида влечуги, близо 21% от тях попаднали в графите “уязвими”, “застрашени” или “почти изчезнали” видове. А по-голяма част от тях са характерни само за Южна и Югоизточна Азия.

В тази графа попаднали дори качулатите змии. А подобни оценки дават много тревожни и ясни сигнали за различни организации. Че нещо не е наред в природата. И че трябва спешно да бъдат преосмислени границите на настоящите национални паркове. Само чрез обособяване на нови екологични зони, може да се защитят по-добре настоящите видове.

Различните видове морски костенурки също влизат в графа “застрашени”, но сред най-големите рискове за всички животински видове са унищожаването на местообитанията, прекаления лов, както и не на последно място климатичните промени. Сред най-застрашените видове попада и единственият гущер, приспособен за живот както на земята, така и в морските райони – галапагоската морска игуана. Това същество има дълга, 5 милионна еволюционна история, която му дала възможност да се приспособи еднакво добре на сушата и в морето. А загубата на това същество, може да означава окончателна загуба на един интересен и застрашен вид.

Но сред най-големите опасности за животните са самите хора. Ако искаме Планетата ни да бъде едно по-добро място за живеене, трябва да се научим да съхраняваме и опазваме настоящата флора и фауна за идните поколения. Защото щом хората могат да унищожат гущерите, които са се появили преди динозаврите и са ги надживяли до днес, то тогава какво остава за останалите ни познати видове?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.