Южна Корея планира да построи плаващ град

Климатичните промени все повече влияят на градовете и живота в тях. Но може би най-застрашени са градовете по крайбрежията. Заради увеличаването на морското равнище, все повече райони са заплашени от наводнения и всякакви природни катаклизми. Затова в опит да им се противопоставят, започва все по-често да се прокрадва идеята за “плаващите” градове на бъдещето. И докато едни мислят, други вече действат. В Южна Корея най-големите технологични гиганти си подават ръка, за да опазят природата и хората. Компаниите “UN-Habitat”, “Bjarke Ingels Group”и SAMOO (Samsung Group) работят върху реален прототип на град в морето. Макар, че още през 2019 година имаше планове за подобна идея, тепърва тя получава “зелена” светлина за реализация.

Oceanix Busan is planned for the South Korean city of Busan

Новият утопичен град е наречен “Oceanix Busan” и ще бъде изграден край бреговете на град Пусан. Очаква се първата копка да започне през 2023 година. Представлява три островни платформи, които ще се свързват със съседния град.

Oceanix Busan will consist of three main floating islands, which will host 12,000 people, with the potential to grow up to 20 islands and many more people

В новият “град” ще има напълно изградена стандартна инфраструктура, каквото има във всеки нормален град – кафенета, барове, социални зони и жилища. На следващ етап се очаква разширяване на проекта и изграждането на още 20 подобни изкуствени острова със специално обособени квартали с обща площ от 6,3 хектара. Кварталите ще бъдат 3 на брой и ще може да подслонят до 12 000 души. Всеки от обособените райони ще има собствено предназначение. Освен жилищният сектор, ще има зони за проучване и зона за настаняване.

Some of Oceanix Busan's buildings will be constructed from sustainably sourced timber

Помислено е и за екологичната безопасност на мястото. Всички къщи ще бъдат построени от дървен материал и с пасивна вентилация. Фотоволтаинчни панели ще осигуряват електричество. Същите ще бъдат инсталирани и над оранжериите за зеленчуци. А най-хубавото е, че безразборното изразходване на вода ще бъде сведено до минимум. Дали новото бъдеще ще ни накара да бъдем по-загрижени за природата и да опазваме околната среда и природните ресурси е въпрос, чийто отговор ще разберем в бъдеще. Въпросът е дали то не е по-близко, отколкото предполагаме? Предстои да научим отговора?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.