Бразилският Чернобил – Ареа Прета

Когато чуем Бразилия, в съзнанието ни изникват познати неща – плаж, море, футбол и кафе. Страната има всичко, което да направи почивката ви Рай. И едно екстремно място, което да го направи,.. Ад!

Добре дошли в Ареа Прета в град Гуарапари.

Това място е с над 400 пъти по-високи нива на фонова радиация. А причината за този странен феномен се крие в пясъка. Той е специфичен вид, съдържащ в себе си елемента монацит. Това е червеникаво-кафяв фосфатен минерал, който съдържа редки земни елементи. Най-често в състава му попадат радиоактивните торий и уран. Благодарение на това фоновата радиация на Арея Перта е приблизително 175 мега сиверта (mSv) годишно или до 20 микросиверта на час (μSv/h). Но на други места на плажа фоновата радиация стигала до 55 микросиверта на час (μSv/h).

За сравнение при рентгеновата снимка радиацията е около 100 μSv. Или само за няколко часа престой на плажа, човек можел да получи толкова радиоактивно облъчване, каквото при преминаване през скенер, а при по-продължително застояване, негативните последствия можели да са необратими.

През 1880 година австрийския учен Карл Ауер фон Уелсбах търсел по тези места материал, който да му помогне в усилване на светлината на тогавашните газови фенери. Но вместо това попаднал на това място.

“Световна слава” обаче плажа получил през 1972 година благодарение на бразилския лекар Силва Мело. Той препоръчвал мястото и по-специално радиоактивния му пясък като мощно “лечебно” средство срещу множество заболявания. И много скоро Арея Перта се превърнала в любима дестинация за летовниците. Всеки се наслаждавал на красотите на плажа и неговия пясък, без обаче да се замислят за дългосрочните последствия.

Едва през 2002 година учените открили истината. Те доказали, че това място е потенциално опасно и излъчваното количество радиация се сравнявало с това на една ядрена електроцентрала. Именно това обяснило увеличените случай на пациенти с рак на белите дробове и кожата.

Дори днес, 50-години по-късно, мнозина вярвали, че всъщност монацитния пясък има изключителни лечебни свойства. Въпреки това, бразилските власти продължавали да предупреждават, че абсорбацията на радиацията от пясъка върху човешкото тяло, можело да доведе до сериозни здравословни проблеми. Днес мнозина специалисти дават своите алтернативни предложения какво да се направи с пясъка.

Най-честото решение е черният пясък да премине през химически процес, който да отстрани опасните монозити от него. А след това те да бъдат продадени като ценна руда от редкоземни елементи. По този начин в общинската хазна ще влезнат приходи, а туристите ще могат да се насладят на красотата на това място без риск за живота. Но за момента това предложение е оставено без решение от бразилските власти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.