Овцата Шрекапо с рекордно количество вълна

Домашните овце са едно от най-бързо растящите и продуктивни животни в селското стопанство. Те са опитомени от човека преди хиляди години. Давайки мляко, месо и вълна, днес много от породите се подлагат на селектиране, за да увеличат добива на продукцията си. Вълнените влакна са изключително ценна суровина в текстилната промишленост.

Но замисляли ли сте се какво би станало, ако една овца не е стригана години наред? Отговорът на този въпрос намерихме в Текапо, Шотландия, където местните отглеждат популярният вид мериносова овца. Отглеждана е заради вълната, която дава името на популярната прежда. Но сред студения пейзаж на страната, едно нещо сгрявало сърцата на хората. Запознайте се с мериносовата овца Шрекапо. Това е овцата-рекордьор, която не е виждала “фризьор” от далечната вече 2004 година. По време на едно от ежедневните разходки на пасището, тя се отделила от стадото си. Въпреки, че често се показвала на различни места, била трудна за улавяне.

Името си получила от обединението на думите “Шрек” и “Текапо”. Първата е може би най-известната овца в Шотландия, а второто-едноименното езеро.

Собствениците били загубили надежда, че ще я открият. Но един ден късмета им се усмихнал и те най-сетне я уловили. В чест на откриването й я завели на фермерския пазар, където Шрекапо се превърнала в атракция. Пред погледа на жителите и гостите, собствениците свалили от нея 18.6 килограма вълна, което било два пъти повече от теглото й. Това било изключително събитие за всички, които в последните години се изолирали, заради световната пандемия.

Shrekapo, the elusive merino sheep that has spent most of its life on the run

Това е поредната овца от Нова Зеландия, която през последните години става “известна” с количеството вълна. Преди нея се нареждат още няколко овце, но най-известната е Крис, която през 2015 година дала рекордните 40 kg вълна.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.