Газпром прекратява доставките на газ за Полша и България

Руският „Газпром“ спря доставките на газ за Полша и България, позовавайки се на отказа на двете страни да плащат в руски рубли, което предизвика обвинения в „изнудване“ и спешни разговори в централата на Европейския съюз в Брюксел.

В изявление в сряда руският енергиен гигант заяви, че е „напълно преустановил доставките на газ“ за полската PGNiG и българската „Булгаргаз“ поради липса на плащания в рубли.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че този ход е резултат от „безпрецедентни недружелюбни стъпки в икономическата сфера и финансовия сектор, предприети срещу нас от неприятелски страни“.

Прекъсванията са първите след съобщението на руския президент Владимир Путин миналия месец, че „недружелюбните чуждестранни купувачи“ ще трябва да сключват сделки с „Газпром“ в рубли вместо в долари и евро на САЩ. Искането беше отговор на международните санкции заради войната в Украйна.

Но само Унгария се съгласи да направи това, като други страни от ЕС отхвърлиха искането, тъй като пренаписват договори, които изискват плащане в евро.

От „Газпром“ казаха, че на Полша и България е било казано „навременно“, че плащането за газ, доставен от 1 април, трябва да бъде в рубли.

Той също така предупреди двете страни, че ако сифонират газ, предназначен за други европейски клиенти, доставките за Европа ще бъдат намалени до това количество.

Полша получава руския си газ по газопровода Ямал-Европа от огромните руски газови находища в Арктика далеч на север, който продължава на запад, за да снабдява Германия и други европейски страни, докато България се доставя по тръби над Турция.

Двете страни отговориха, като обвиниха Газпром в нарушаване на договора, докато полската газова компания заплаши да предприеме съдебни действия.

„Въпреки изпълнението на всички задължения по договора за Ямал от PGNiG, на 27 април тази година „Газпром“ спря да доставя природен газ“, се казва в изявление на полската група.

„Ограничаването на доставките на природен газ е нарушение на договора с Ямал. PGNiG си запазва правото да предявява искове във връзка със спирането на доставките и ще използва всички договорни права, предоставени на компанията, и правата съгласно закона.”

Полша, която внася около 50 процента от газа си от Русия, по-рано заяви, че е готова да се изправи срещу всякакви прекъсвания на доставките. Премиерът Матеуш Моравецки каза във вторник, че съоръженията за съхранение на газ в страната са пълни на 76 процента, докато министърът на климата Анна Москова заяви, че „няма да има недостиг на газ в полските домове“.
„политически инструмент“

В сряда в България премиерът Кирил Петков нарече руското искане за промяна на схемата на плащане като тежко нарушение на действащ договор.

Той каза, че България, която разчита на Русия за близо 90 процента от нуждите си от газ, в момента преразглежда всичките си договори с Газпром, включително за транзит на руски газ за Сърбия и Унгария, защото „едностранното изнудване не е приемливо“.

Българският енергиен министър Александър Николов каза пред репортери, че страната му може да задоволи нуждите на потребителите поне за един месец и че газът все още тече, докато той говори.

„Налични са алтернативни доставки и България се надява, че алтернативни маршрути и доставки ще бъдат осигурени и на ниво ЕС“, каза Николов.

„Очевидно газът се използва като политически инструмент“, добави той. Докато съм министър, България няма да преговаря под натиск, България не се продава и не се поддава на нито един търговски партньор.

Преди инвазията в Украйна на 24 февруари Европа получава около 40 процента от газа си от Русия, главно за отопление на жилищни сгради, производство на електроенергия и горивна индустрия, като Германия е особено зависима от нея. Вносът продължава въпреки войната.

INTERACTIVE - Russian gas imports into the EU - Europe's reliance on Russian gas

Приблизително 60 процента от вноса се плаща в евро, а останалата част в долари. Искането на Путин очевидно е имало за цел да помогне за укрепване на руската валута срещу западните санкции.

В отговор на руския ход ЕС започна спешни преговори, като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече съобщението на Газпром „още един опит на Русия да използва газа като инструмент за изнудване“.

Тя каза, че 27-те страни от региона са готови да издържат на прекъсванията на Русия.

„Държавите-членки са въвели планове за извънредни ситуации точно за такъв сценарий и ние работихме с тях в координация и солидарност“, каза тя. „Очертаваме нашия координиран отговор на ЕС. Ние също така ще продължим да работим с международни партньори за осигуряване на алтернативни потоци.“

Това [спирането на доставките на газ] ще има много пагубно въздействие и върху Русия, смятат експерти в областта.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.