ОТВАРЯТ СИСТЕМАТА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ В ПЪРВИ КЛАС

От днес електронната система за кандидатстване в първи клас е отворена за актуализиране на профилите на децата – https://kg.sofia.bg

От днес започва кандидатстването на над 12 000 деца за прием в първи клас в столицата. За втора поредна година родителите ще кандидатстват за някое от общо 158-те общински училища през електронната система на Столична община, като крайният срок за това е 5 юни.

Както и м.г., и тази правилата за уседналост остават. Най-голямо предимство носи критерият уседналост. Остават и допълнителните критерии – брат или сестра в училището, деца-сираци, деца с увреждания и т.н. Има и нов допълнителен критерий – ако детето е попаднало в последната, четвърта група, то ще получи допълнителни 5 точки, ако живее в район граничен на прилежащия на училището.

„Системата е отворена от днес до 5 юни. Неограничен е броят на училищата, които могат да посочват родителите. Важно е да се запознаят детайлно с всяко училище. Важно е кои са граничните райони, защото дават допълнителни точки. Родителите трябва да бъдат коректни в данните, които подават. Важно е да се спазват сроковете и правилата“, заяви пред БНТ Ваня Кастрева, началник на регионално управление на образованието в София, която посъветва да се търси най-близкото да дома училище.

По думите ѝ няма значение кога е подадено заявлението. „До 5 юни в 18:00 часа могат да се актуализират данните, да се преподредят желания. През август системата е затворена, има общо 4 класирания“, допълни Кастрева. Тя призова да се следи системата и да се спазват технологичните стъпки и подчерта, че класирането е единствено през системата. „При частните училища и училищата към министерството на културата системата за прием е автономна. Проблем е, че има нови квартали, в които все още няма образователна инфраструктура, където очакваме да започнат строежите, разпределянето на децата е обвързано с адресните регистрации“, каза още Кастрева.

Данните, които родителите декларират, ще се проверяват по служебен път от общината. При неверни данни, първокласникът няма да бъде записан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.