САЩ се стремят да конфискуват суперяхта във Фиджи, свързана с руски олигарх

Съединените щати се стремят да конфискуват суперяхта, заподозряна в собственост на руски олигарх, акостираща в тихоокеанската островна държава Фиджи, показва ограничителна заповед, подадена във вторник от директора на прокуратурата на Фиджи.

Смята се, че луксозният кораб Amadea е собственост на руския олигарх Сюлейман Керимов, който е санкциониран от САЩ и Европейския съюз.

Корабът пристигна във Фиджи преди седмица, след като напусна Мексико 18 дни по-рано и прекоси Тихия океан. Полицията разследва.

Властите в различни страни конфискуваха луксозни плавателни съдове и вили, собственост на руски милиардери в отговор на санкциите, наложени на Русия заради нейната инвазия в Украйна, която Русия нарича „специална военна операция“.

Директорът на прокуратурата на Фиджи Кристофър Прайд подаде молба до Върховния съд, за да попречи на Амадеа да напусне Фиджи.

Заявлението изисква „моторната яхта Amadea да бъде възпрепятствана да напусне водите на Фиджи до финализирането на заявлението за регистриране на заповед за изземване на имуществото и (ii) да бъде регистрирана заповед на САЩ за изземване на Amadea“.

Посолството на САЩ не отговори веднага на искане за коментар, но миналата седмица заяви, че „САЩ се ангажират да намерят и конфискуват активите на олигарсите, които са подкрепили бруталната, непредизвикана война на Руската федерация по избор срещу Украйна“.

Съдът не е разгледал жалбата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.