Първият мини ядрен реактор ще заработи през 2024 година

Компанията “Rolls Royce” планира да построи във Великобритания мини ядрен реактор. Очакванията са, че до 2024 година компанията ще получи необходимите разрешителни. А щом това стане, най-късно до 2029 година реактора ще бъде включен към енергопреносната мрежа в страната. По този начин ще се гарантира енергийната сигурност на страната.

Още през миналата година британското правителство подкрепи идеята за създаване на първият SMR реактор в страната. Стойността на проекта е на стойност 546 милиона долара. Това е част от усилията на правителството окончателно да намали зависимостта си от природните изкопаеми. По този начин страната се преориентира към чиста енергия с по-малко въглеродни емисии.

Но докато това стане, от “Rolls Royce” вече започват работа по малкия модулен реактор. Специалисти предвиждат, че той няма да претърпи съществени промени. Което гарантира, че може да се започне производство на съставните му части. Само един от SRM реакторите е с цена от 1,8 млрд. паунда и може да осигури до 470 мегавата. Ще бъдат разположени на площ от 10 акра, което е с площта на 10 футболни игрища. За построяването на една напълно функционираща мини-централа са необходими само 500 дни.

Предимството пред новият тип реактори SRM е, че имат по-ниска производствена цена. Новите реактори са сглобени от няколко модула. Могат да бъдат транспортирани с контейнери от производствената база без значение от вида на превозното средство. А това допълнително ще улесня бързото им монтирането и инсталирането на всеки за целта обект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.