Живописната „Река от пет цвята“

Точно на изток от Андите, Каньо Кристалес (Caño Cristales) в централна Колумбия е река като никоя друга. Достигайки 100 км дължина и понякога наричан „течната дъга“ се движи през определени месеци от годината с нюанси на червено, синьо, жълто, оранжево и зелено в ярък естествен дисплей, който не може да видите никъде другаде на Земята.

Macarenia clavigera

Коритото на реката в края на юли до ноември е различно оцветено в жълто, зелено, синьо, черно и особено червено, последното е причинено от Macarenia clavigera (Podostemaceae) на дъното на реката.

Някои хора погрешно смятат, че цветът на Caño Cristales идва от водорасли или мъх. Истинският виновник обаче е придирчиво ендемично водно растение, което изисква точни условия, включително точното ниво на водата и точното количество слънчева светлина, за да придобие ярките си нюанси.

Тези червени растения се придържат плътно към скалите на места, където реката има по-бързо течение.

Macarenia clavigera up close.

Обектът беше затворен за туристи в продължение на няколко години поради терористична дейност в региона, както и опасения за въздействието на туризма върху околната среда. Той беше отворен отново за посетители през 2009 г., а днес има няколко колумбийски туристически агенции, които ще летят пътници до Ла Макарена. Оттам е кратко пътуване до „Serrania de la Macarena“, националния парк, в който се намира Кано Кристалес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.