Учени излекуваха диабет с ултразвук

Екип от американски учени от няколко водещи университета в САЩ представиха нови обещаващи изследвания за лечение на диабет без лекарства. Технологията е наречена “периферна фокусирана ултразвукова стимулация” (pFUS) и чрез насочени кратки “атаки” от ултразвук се стимулират специфичните области от нерви в черния дроб. Благодарение на това ефективно се намаляват нивата на инсулин и глюкоза.

Подобно експериментално лечение е проведено върху мишки, плъхове и прасета с диабет тип 2, като е доказало 90% успешни резултати.

В черният дроб се намира област наречена “porta hepatis”, която съдържа хепотопортален нервен плексус. Неговата задача е да предава информация за състоянието на глюкозата и храната в мозъка. Проблемът е, че въпросната област е трудна за изследване, защото нервните му структури са прекалено миниатюрни и не могат да бъдат стимулирани с електроди.

Само на територията на Щатите смъртните случаи от диабет са около 90 000 всяка година. Въпреки, че през последните 100 година значително е подобрено лечението на това заболяване благодарение на инсулина, дори най-модерните методи решават само моментното състояние, а не са лек.

Ендокринологът от Медицинското училище в Йейл Раймунд Херцог вижда потенциалните ползи от новата технология. Той признава, че в момента наличните лекарства на пазара за понижаване на инсулина са изключително малко, а новата технология е крачка напред към облекчаване живота на диабетиците.

Тепърва ще бъдат обучавани специалисти, които да имат уменията и знанията за работа с новата системата и да я използват за лечение на болните хора. Но не се изключва и вероятността в бъдеще пациентите сами да могат да изполват “pFUS” у дома. Това ще се случи чрез опростяване на технологията и автоматизиране на процесите.

Все още обаче е рано да се каже до каква степен новата технология може успешно да промени живота на хората с диабет, като в момента се провеждат допълнителни тестове върху хора, а резултатите ще бъдат известни до края на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.