Плодовото чудо Наранджила

Наранджила или все още известен като Луло е цитрусов плод, който процъфтява в Северозападна Южна Америка. Сокът му е популярна здравословна напитка, въпреки че необичайният зелен цвят на сока може да изненада някои хора.

Екзотичната наранджила е декоративен храст с вкусни плодове. Отглеждане и използване на плодове. Снимка | Дървета 2022

На външен цвят този цитрусов плод е оранжев, а отвътре е зелен. Сокът му е много популярна напитка, като плода може да се консумира както суров, така и като част от конфитюри, желета, пайове, а дори и като съставка във вина и плодови сокове.

Като всеки плод и той съдържа витамин C, който подобрява имунната система и предпазва от болести и настинки.

Често описват вкусът му като микс от ананас, киви или лайм.

Не бива да пропускаме и ползите за храносмилателната система. Благодарение на богатия си запас от фибри, този плод е неизменен помощник при храносмилателни проблеми, а освен това регулира кръвната захар. Истинска благодат за хора страдащи от диабет, а им се похапва вкусен и сладък плод.

Освен това е богат на калций, желязо, фосфор и малко мазнини и фибри. Те предпазват от лошия холестерол и подобряват функционирането на сърдечно-съдовата система и намаляват шанса от развитие на атеросклероза. Наличието пък на желязо увеличава притока ва кислород към жизненоважните органи и клетки.

Макар и слабо познат, наранджила е чудесен и изключително полезен плод за всеки, който успее да се докосне до вкусовите му качества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.