Търговията с рубли е тук и няма да си ходи!

В сряда (22 март) руският президент Владимир Путин даде на централната банка на Русия и правителството на страната една седмица, за да измислят начин за превключване на плащанията за износ на руски газ към националната им валута. Перспективата повдигна много вежди сред купувачите на газ от Русия, които започнаха да спекулират как точно може да се направи това и дали Русия ще изпълни мярката.

От самото начало на войната в Украйна САЩ и техните съюзници наложиха безпрецедентни санкции срещу Русия, насочени срещу финансовата система на страната. В тази връзка президентът Путин обясни, че нелегитимните решения на редица западни държави да замразят руските активи са унищожили всяко доверие в техните валути. Износът на енергия от Русия все още не е станал жертва на западните ограничения, но почти всички договори за закупуване на газ са деноминирани в евро или щатски долари, което ги прави потенциална цел. Но ако на Русия се плаща в рубли, тя може да избегне санкциите.

Предложеният ход засяга „недружелюбните страни“, които наложиха икономически ограничения срещу Русия. Те включват САЩ, Канада, Австралия, Япония, Южна Корея и голяма част от държавите в Европейския Съюз.

В случай, че купувачите откажат да плащат в рубли, те няма да могат да купуват руски газ. Това би било удар за Европа, която получава повече от 40% от газовите доставки от Русия.

Руската централна банка може да продава рубли на купувачи на газ или те могат да купуват валутата на свободния пазар. Също така, може да е разумно правителствата да държат рубли в своите централни банки, смятат анализатори.

Добре е да се помни широкия спектър от ползи на природния газ, когато се правят изказвания и спекула свързани с риска от намаляване доставките му. Природният газ се използва за различни цели, от отопление и готвене до осигуряване на енергия за промишлени предприятия. Купуването на по-малко газ от Русия всъщност означава плащане в повече за стоката на свободния пазар. Това води до по-високи разходи за индустриите и домакинствата, покачване на цените на всички потребителски стоки и рецесия.

Сериозен удар за американската и европейската валута

Доминирането на долара като световна резервна валута и ползването й в световната търговия, може да бъде компрометирано. Силата му идва от обвързаността му с глобалната търговия с петрол и други стоки. Еврото е изправено пред подобно предизвикателство в по-малка степен, но по-малкото търсене на валутата означава отслабена позиция в световната кошница от резервни валути.

Всичко или нищо за рублата

Увеличаването на ролята на рублата в международната търговия ще укрепи валутата, тъй като ще бъде подкрепена от огромните природни ресурси на Русия. С тази подкрепа и поради повишеното търсене, един ден може да се превърне в основна глобална валута.

В съобщението си Путин намекна, че природният газ е само първата руска стока, която се продава в рубли. „Реших да приложа в най-кратки срокове набор от мерки за промяна на плащанията за – да, нека започнем с това – за нашия природен газ, доставян на така наречените неприятелски страни към руски рубли“, каза по-рано държавният глава. Неговият избор на думи повдига възможността да последват други руски експортни стоки, включително петрол, метали и зърно. Това допълнително ще укрепи рублата и ще отслаби долара и еврото.

След съобщението на руския президент, руската валута нарасна бързо до триседмичния връх от 95 рубли спрямо долара и оттогава се установи на 96 през уикенда. По-рано този месец рублата падна до исторически дъна от 132 рубли за долар и 147 рубли за евро на валутните пазари. Преди началото на военната операция през февруари обменният курс беше около 75 рубли за долар и 85 рубли за евро.

Освен това САЩ и техните съюзници не успяха да постигнат нивата на глобална изолация на руската икономика, които се целяха и твърдяха. Обективно казано, западните коментатори имат слабостта да преувеличават успеха само от тяхна страна, тъй като представляват волята на „международната общност“ или потвърждават „международната изолация“. Като два критични примера, САЩ и техните съюзници не успяха да разубедят Индия или Китай да купуват руски петрол и газ. Напротив, въпреки заплахите на САЩ, Индия сега купува още повече руското черно злато. Държавите от Персийския залив, включително Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, също са съпричастни към Москва.

Може би са загрижени, че подобна тактика може един ден да бъде използвана срещу тях.

В своето желание да засилят изолацията на Русия, САЩ дори се обърнаха към Венецуела и Николас Мадуро с искане за увеличение износа на нефт от Венецуела. Това е същият Мадуро, който те до скоро се опитваха да свалят с „демократични бунтове“ и наричаха незаконно избран лидер на Венецуела.

Всичко това показва, че икономическата ситуация на Русия почти със сигурност не е толкова лоша, колкото първоначално се очакваше.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.