Приказните места в Колумбия, които оживяват в анимацията “Енканто”

Във всеки човек живее по едно непораснало дете. И колкото повече човек остарява, толкова по-палаво става това дете.

Днес ще ви разведем на една разходка (макар и виртуална) сред красивия и забележителен пейзаж на Колумбия. Там ще ви представим истинските места, вдъхновили създателите на анимацията “Енканто”.

На това място през 2018 година режисьорите Байрън Хауърд и Джаред Буш прекарват две седмици. Пътуването им ги отвежда през красиви и разнообразни места.

Калдъръмените улички на Баричара

Barichara Colombia: Day trip from San Gil to Colombia's prettiest town

Разположен в Североизточната част на страната, град Баричара е основан през 1705 година. Тук времето сякаш е спряло. Запазило е автентични си вид. Продължава да очарова с история, архитектура и прекрасни калдъръмени улички.

Мнозина описват това място като “магическо”. Малките сгушени една до друга къщички придават чувството за уют и топлина. Място, но което всеки иска да избяга от напрегнатия делник.

Сан Базилио де Паленке

Palenqueras: Women of Cartagena, Colombia… – Ibiene Magazine

Сан Басилио де Паленке е често пренебрегвана туристическа дестинация. За разлика от добре познатия от туристите град Картахена. Но мястото има богата история. Благодарение на коренното африканско население заселило се тук през 1713 година. Обявени за свободни граждани от испанската корона, те запазват своята култура и традиции. Благодарение на това, града е обявен за част от нематериалното богатство на ЮНЕСКО. Именно африканската култура тук е успешно пресъздадена от режисьорите на анимацията.

 Цветната река, град Мета

Цветните реки Canyo Crystals в Колумбия пленява със своите нюанси - околна  среда 2022

Град Мета е един от департаментите на град Колумбия. Както в анимацията, така и в реалния живот тук се намира река с цветовете на дъгата. Изглежда като измислица, но не е. Тя е приток на приток на по-голямата река Гуаяберо. В периода юли и септември тя прелива в най-пъстри цветове – жълто, синьо, черно, зелено и най-вече червено. Последният си цвят реката дължи на силния растеж на ендемично растение от вида “Macarena clavigera”. То е характерно само за тази част от реката. Тя променя цвета си под въздействието на състава на водата и количеството слънчева светлина. Преминава през националния парк “Serrania de La Macarena”. А това я прави дом на уникална флора и фауна, която не може да се види никъде другаде.

Богота – където традицията си дава среща с модернизма

Цветният квартал на Богота - Градски легенди - Peika.bg

Макар, че на пръв поглед Богота не изглежда като място за декор на филм, това не е така. Мястото е уникална смесица от модерна и традиционна колумбийска архитектура, а не бива да забравяме и гастрономическите изкушения.

Богота - Лучшие курорты - Колумбия - Поиск попутчиков с Triplook

Тук работи и колумбийският архитект Симон Велес, който се вдъхновява от работата с естествени материали като бамбук. Именно подобна натурална архитектура особено силно изразена в историческия квартал на града Ла Канделария, вдъхновява дизайна на семейната къща в анимацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.