МОН обмисля цялостна промяна на графика на учебната година

Министърът на образованието Николай Денков не изключва възможността да се промени срока на учебната година и тя да започва в периода 5-7 септември, а учениците от по-ниските класове да завършват с няколко седмици по-рано, като по този начин допълнителното време да се използва за по-дълга ваканция на учениците.

В момента тази идея се обсъжда от експертна група към Министерството на образованието, а освен това с отпадането на задължителния зелен сертификат ще се прекрати и масовото тестване на учениците в клас, може би най-късно до 20 март.

Но, за да се случи последното, думата имат от Министерството на здравеопазването. По думите на министър Денков, ако в началото на пандемията броят на болните ученици е бил 1000 на седмица, сега те са 2000, което показва, че още не е отминал пика на вълната, както прогнозира здравния държавен инспектор Ангел Кунчев.

Министерството на образованието търси механизъм за преустановяване на агресията в училище, като са пуснати анонимни анкетни карти към директорите на училища в цялата страна, където те ще описват случаите на агресия и причините довела до нея.

Николай Денков защити идеята за сливане на висшите училища, защото според него това ще ги направи конкурентноспособни, а заедно с това ще бъдат привлечени инвеститори. По този начин ще се подобри материалната база на лаборатории и общежития. Той заяви, че тази практика е обичайна в Европа за последните 20 години и тя е доказала своята полза.

Замисля се и стриктна проверка на плагиатството върху научните публикации, като идеята е всяка научна публикация да може да бъде проверявана, а не както е практиката досега, това да се случва само за публикации участващи в конкурси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.