Прокуратурата проверява за възможни нарушения около участието на България в изложението “Експо 2000” в Дубай

Прокуратурата се заема с изложението “Експо 2000” в Дубай след сигнала на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова до главния прокурор Иван Гешев.

От пресцентъра на Върховната касационна прокуратура обявиха, че е образувана прокурорска преписка относно постъпил сигнал, съдържащ данни за закононарушения и евентуално ощетяване на бюджета във връзка с възлагането и изпълнението на обществена поръчка по повод организацията и участието на Република България във въпросното изложение.

Преписката е изпратена по компетентност на Специализирана прокуратура с оглед данни за евентуално извършено длъжностно престъпление.

Още в петък стана ясно, че Нинова е дала на прокурор консорциума, организирал представянето на страната ни на Световното изложение в Дубай. „Доклад от 700 страници истински доказателства и свидетелски показания вече се намира на бюрото на прокурори“, обяви от парламентарната трибуна вицепремиерката. По думите ѝ един от далите информация е получил телефонно обаждане да оттегли показанията си.

Консорциум „ЕКСПО България 2020“ печели през 2019 г. обществена поръчка за 6.720 млн. лв. за цялата организация на българското участие – концепция, дизайн, лого, изграждане на павилион, наемане на персонал, програма, събития, търговска и рекламна дейност. В консорциума участват пет фирми: „Проджект Мениджмънт Адвайзори“, „Арка Л.Т.Д.“, „Д.о.Ф“, „Сиела Норма“ и „Инфинити Травел“, припомни фактологията Корнелия Нинова.

На два пъти авансово държавата е превела 80% от сумата – 4.452 млн. лв., като консорциумът е обезпечил с гаранция половината от получената сума. Над 30 от описаните в договора с консорциума „ЕСПО България 2020“ ангажименти не са изпълнени или са подменени с други, докато фирмата-изпълнител предявява претенции държавата да ѝ плати още два милиона.

 

Източник: dnes.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.