Как 200 000 лв. са присвоени от онкоболницата в Благоевград?

Над 200 000 лева са изчезнали от онкоболницата в Благоевград в схема за източване на средства, в която главно действащо лице бил предишният главен финансист на СБАЛО „Свети Мина“ Георги Календерски.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов заяви, че ще подаде сигнал в Окръжна прокуратура и ще предприеме всички необходими стъпки за стабилизиране на единствената онкоболница в Югозапада.

След текущ финансов одит в СБАЛО „Свети Мина“ станало ясно, че над 200 000 хиляди лева са изчезнали от общинската онкоболница, заяви на брифинг пред журналисти кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Злоупотребите установило новото ръководство на болницата, което стъпи в длъжност преди няколко месеца и веднага свика финансов одит. Схемата за източване на средства била оркестрирана от предишния главен финансист на лечебното заведение Г. Календерски, който пренасочвал парите за лекарства на онкоболни пациенти към взаимноспомагателната каса, на която той самият бил управител.

Така публичните пари били изтегляни на каса и потъвали в джоба на предишният главен финансист. Финансовият одит тече и в момента и тепърва ще се установява има ли и други замесени лица в схемата. В същото време болницата дължи над 300 000 лева на дистрибутори на лекарства, които чакат парите си в продължение на две години.

Не е ясно дали за схемата за източване на средства е знаел предишният ръководител на болницата д-р Георгиев, който бе назначен с конкурс от предишния кмет на Благоевград Атанас Камбитов. Главният финансист Календерски е бил назначен от д-р Георгиев, а след встъпването на новото ръководство на болницата е уволнен. „Груба, цинична и безпардонна злоупотреба с публични пари, за която ще сигнализирам Окръжна прокуратура и ще предприема всички стъпки да стабилизирам състоянието на „Свети Мина“.

Докато лекарите изнемогват, а ние правим благотворителни кампании, някой е присвоил огромна сума пари, довеждайки болницата до критично състояние“, каза пред журналисти кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Заедно с новото ръководство на СБАЛО „Свети Мина“ кметът ще проведе среща с всички доставчици на лекарства и незабавно ще спре изтичането на средства. Припомняме, че СБАЛО „Свети Мина“ е единствената онкологична болница в цяла Югозападна България. Тя е общинска болница и поема болните от рак пациента от няколко общини в региона.

Осчетоводяването е в посока, че са платени лекарства. Но всъщност движението на парите отива по сметка на взаимоспомагателната каса и оттам се изтеглят на каса от счетоводител. Това обясни в ефира на Нова телевизия кметът на Благоевград Илко Стоянов по повод новината, че над 200 000 лв. са присвоени само за последните две години от онкоболницата „Свети Мина” в града.

Стоянов съобщи, че парите са били теглени по три-четири пъти на месец от счетоводителя на болницата Георги Календерски, който вече е сменен. „Сумите се нареждат с електронни подписи от управителя или счетоводителя”, каза още кметът и уточни, че в основанието на превода пише „заплащане на лекарства”.

Градоначалникът съобщи, че ще сезира компетентните органи, за да се получат отговори на всички въпроси. Бившият управител на болницата Георги Георгиев обясни, че е научил от медиите за ситуацията. „Извършва се проверка. Нека видим какво се е случило”, каза той. „Не съм превеждал пари към взаимоспомагателната каса. Докато бях управител, няма спрени доставки на лекарства или забавени плащания”, категоричен бе Георгиев.

Бившият управител каза, че няма информация парите да са теглени на каса. „С електронния подпис се вършат много неща, той е на мое име. Физически може да го ползва главният счетоводител и главната сестра. Не знам за такива преводи”, добави още той.

 

 

Източник: © Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.