Super Bowl 2022: Звезди накуп и рекордни рекламни цени

Знаменитости, хумор и голямо количество носталгия доминираха тазгодишните реклами по време на мача на Super Bowl

Денят на Super Bowl е единственото време в годината, в което зрителите пред малкия екран очакват с нетърпение да дойде ред на рекламите. Около 30-секундните спотове по време на мача за Суперкупата на САЩ традиционно са най-скъпо продаваното рекламно време и очакванията винаги са много големи.

Тази година е отчетена рекордно високата цена от 6.5 млн. долара за 30 секунди ефирно време спрямо най-скъпата реклама за 2021 г. от 5.5 млн., ръст близо 18%. Средната цена за половинминутен спот по време на играта обаче е само с 6% повече спрямо 2021 г. и с 10% над цената от преди пет години. Очаква се приходите да надминат общите за миналата година. Рекламите тази година бяха близо 70. Освен традиционните марки, които се позиционират в паузите на Super Bowl , се появиха и брандове, свързани с популярни напоследък бизнеси – четири видеа бяха на компании, търгуващи с криптовалути, сред които eToro и crypto.com, а други пет на стрийминг платформи като Netflix и HBO Max.

Между суперскъпите реклами на стадиона в Калифорния се проведе мачът на годината, който винаги събира стотици милиони американци пред екраните. Тазгодишното 56-о издание на състезанието се проведе на 13 февруари на стадион SoFi в Лос Анджелис, където отборът на домакините „Лос Анджелис рамс“ завоюва победа с драматичен обрат и финален резултат 23:20 срещу „Синсинати бенгалс“.

Super Bowl halftime show brought all the hip-hop heat - CNN

Освен спортната надпревара и рекламите, за които брандовете се готвят цяла година, в полувремето на Super Bowl грандиозен шоу спектакъл, спонсориран от Pepsi, забавлява публиката и зрителите, част от тях отишли на състезанието именно заради това. Тази година темата беше Лос Анджелис и предградието Комптън, откъдето са тръгнали някои от легендарните хип-хоп изпълнители на Западното крайбрежие. Затова водещият изпълнител беше откривателят на таланти и продуцент Dr. Dre заедно със Snoop Dogg, Eminem, Kendrick Lamar и Mary J Blige. Изненада за публиката беше появата на рапъра 50 Cent, който не беше предварително обявен. В 15-минутната рекламна пауза петимата изпълнители направиха грандиозно шоу с декори и препратки към Комптън.

Възвращаемост на 460%

Според данни на агенцията за проучвания Kantar именно рекламите привличат най-много зрители в нощта на мача. И въпреки големите инвестиции спотовете успяват да си осигурят пълна възвращаемост на средствата. Данните на агенцията уточняват, че рекламите на Super Bowl за 2021 г. са осигурили средна възвращаемост на инвестициите от 4.6 долара за всеки похарчен долар, като тези за Mountain Dew, Verizon, T-Mobile и General Motors постигат най-добри резултати.

Is Eminem bringing out 50 Cent as a special guest at Super Bowl? Rehearsals suggest yes!

Други данни сочат, че интересът на зрителите към Super Bowl продължава да е силен. Според проучване на Kantar Sports, проведено през ноември 2021 г., 67% от феновете на възраст над 18 години са посочили, че са изключително или много заинтересовани към събитията около мача за Суперкупата тази година. Далеч по-слаба е ангажираността към успоредно провеждащия се световен спортен форум на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.