Български шофьор е заклещен на ферибота, около него гори (видео)

Установена е връзка с шофьорите, които още са на горящия ферибот в Йонийско море, съобщи собственикът на пловдивска транспортна фирма – Илиян Филипов.

37 негови служители са пътували с общо 33 камиона на ферибота, който пламна рано сутринта. Повечето от пътниците и екип по-голямата част от пътниците и екипажа, общо близо 300 души, бяха евакуирани със спасителни лодки до остров Корфу.

Трима шофьори са останали на палубата, а четвърти е в помещение, до което не стигат огън и дим.
От 37 – 33 са на остров Корфу. Има трима, които са на палубата на ферибота, като предстои да бъдат евакуирани. И има един шофьор, заклещен с турски шофьор в помещение, в което отдолу и отгоре гори, но няма дим в това помещение, каза Филипов, цитиран от НР.

Инцидентът с ферибота „Юрофери Олимпия“, плаващ под италиански флаг, станал рано тази сутрин след отпътуването му от гръцкото пристанище Игуменица в посока Италия.  Успоредно със спасителните операции властите провеждат и разследване по случая.

Според пътници на борда на горящия ферибот част от шофьорите са разбрали, че нещо се случва, когато са започнали да се взривяват гуми и стоки в камионите от пожара. Това разказа за БТА Александър Стамболийски, президент в Съюза на българските транспортни работници, позовавайки се на свидетелски разкази, споделени с него.

Към момента информацията, с която разполага, е от българските власти, от агенции, които работят с този ферибот и от негови колеги, които са били на борда в момента на инцидента. „Разговарях с румънски шофьор преди два часа, той буквално е скочил от палубата, за да може да се спаси и са го извадили от водата със спасителни лодки“, каза още Александър Стамболийски.

„Инцидентът се е случил през нощта и хората са спали, което е може би най-лошото“, добави той. Самият Стамболийски е пътувал със същия ферибот часове, преди да се случи инцидентът.

Стамболийски ползва ферибота няколко пъти седмично по работа и познава добре кораба, разказа той. „Имало е много хора по леките коли и камионите там, все пак корабът предлага услугата къмпинг на борда с каравани и бусове, които са годни за живеене и поради тази причина е било доста стресираща ситуация“, допълни Стамболийски.

По думите му щетите ще са огромни, тъй като камионите на втория и третия етаж са напълно унищожени, заедно със стоките в тях.

На борда на запалилия се в Йонийско море ферибот е имало пътници от различни балкански страни, разказа за БТА Румен Методиев, който е пътувал във ферибота по време на инцидента. Методиев е международен шофьор и е изпълнявал курс. В момента се намират на остров Корфу. По думите му сред пътниците е имало български, румънски и турски граждани.

 

Източник: dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.