Торнадо срина складова база на Амазон, много жертви в САЩ

Множество хора попаднаха в капан след частично срутване на покрива на склад на колоса „Амазон” край град Сейнт Луис в американския щат Мисури през нощта.

Причината за случая е торнадо, оповестиха локалните управляващи, представени от Българска телеграфна агенция. Агенцията за ръководство при изключителни обстановки в Колинсвил изясни, че става дума за случай с доста потърпевши и добави, че хора са блокирани в склада, но не даде детайли, нито данни за броя ранени или починали.

Кадри от мястото на случая, снимани с дрон, демонстрират спасители, които претърсват голяма повърхност с парчета в тъмнината преди разсъмване. Говорител на „Амазон” сподели, че сега се прави оценка на обстановката и вредите в обекта.

Губернаторът на Кентъки Анди Бешиър предизвести, че броят на жертвите от торнада евентуално ще надвиши 100. Досега има информация за повече от 79 починали. Най-силното торнадо в Кентъки е минало през няколко окръга, прекосявайки над 300 километра.

Две деца бяха обявени за изчезнали, но по-късно ги откриха във вана, която вятърът бе измъкнал от къщата им.

Торнадата са едни от „най-големите в нашата история”, обяви държавният глава на Съединени американски щати Джо Байдън.

„ Това е трагедия. И ние към момента не знаем какъв брой живота са изгубени, както и цялостния размер на щетите”, уточни Байдън.

Губернаторът на Илинойс Джей Би Прицкър се е свързал с кмета на Едуардсвил, с цел да бъдат обезпечени нужните държавни запаси.

Снощи американската Национална метеорологична служба издаде предизвестия за торнада в няколко щата, сред които Арканзас, Тенеси, Мисури и Илинойс.

Фабрика за свещи в Мейфийлд е изцяло изравнена със земята. В нея е имало минимум 100 души, когато е била ударена от торнадо.

„Данните са покъртителни”, съобщи Бешиър в телевизионно изявление. Той разгласи за тежкото състояние в Кентъки и уточни, че вредите ще бъдат „едни от най-големите, които сме виждали от дълго време”.

В Тенеси неприятното време лиши живота на минимум трима души, заяви представителят на щатската организация за ръководство при изключителни обстановки Дийн Фленър.

Най-малко един човек почина, а петима бяха ранени, когато торнадо откъсна покрива на старческки дом в щата Арканзас.

Посолството ни във Вашингтон все още няма публична информация и подадени сигнали за потърпевши и бедстващи български жители по отношение на торнадата, минали през територията на американските щати Арканзас, Илинойс, Мисури, Тенеси и Кентъки.

Дипломатическата ни служба следи обстановката и е в готовност да окаже помощ при нужда, твърдят от Министерство на външните работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.