Израелски археолози откриха древна винарна на 1500 години

Израелски археолози се натъкнаха на масивна древна винарна датираща на близо 1500 години при разкопки край град Явне, на 30 км южно от Тел Авив. Комплекса е с размерите на футболно игрище и в него се помещават складове, преси, пещи за глинени съдове, останали фрагменти от подобни съдове, а дори и напълно запазени глинени съдове за вино, всяка от които побира до 25 литра от скъпоценната течност.

The photo shows a pile of ancient fragments of ceramic pots, and two intact ceramic pots.

Подобни буркани с древно вино се откриват из цял Израел

Това откритие хвърля нова светлина върху византийската епоха в Израел и какво значение е имала търговия с вино в региона през древността. По думите на един от ръководителите на разкопките Йон Селигман, напитката по онова време е наричана “виното от Гиза” (или още “Ашкелонско вино”).  То е особено предпочитано в Средиземноморските страни – Египет, Турция, Гърция, дори южна Италия. Описват го като “леко бяло вино с приятен вкус”, което се изнася по цял свят и в много региони, включително Европа е любимо на мнозина (включително и на децата, които също го консумират, защото водата тогава често не е била годна за пиене) в древността и се счита за изискано и престижно вино.

ancient winery complex aerial

Комплексът открит в гр. Явне, южно от Тел Авив разкрива пет преси, складове, пещи за глинени съдове и хиляди фрагменти от съдове

Изследователите са изненадани колко добре са запазени каменните платформи за производство на вино в комплекса, като благодарение на тях могат да визуализират пълна и ясна картина за процеса при обработката на гроздето. Считат, че това съоръжение с площ 1 кв км е било в състояние да произвежда до 2 милиона литра вино годишно макар, че още не са сигурни какъв точно сорт грозде е използвано. Това вино е добре познато на византийците, защото именно то присъства по време на коронацията на Юстин II Константинопол през 566 г.

An aerial photo shows the ruins of an ancient winery

Excavations at the site

Мястото е разкопавано цели 2 години от близо стотици археолози

Древните фрагменти доказват, че още преди 8000 години хората знаят как да произвеждат вино от гроздовите сортове.

Archaeologist carries Gaza Jar at the site

Виното е отлежавало в подобни глинени буркани, известни като бурканите от Газа, много от които са открити напълно запазени

От пристанището в Гиза продукцията се разпределя към страните в цяла древна Европа, Азия и Северна Африка. Не е изненада, че учени откриват и други подобни като по-горе споменатите 25 литрови съдове, което доказва, че именно от тук напитката започва пътя си към жадните за вино хора.

Планира се след пълното проучване на комплекса, той да се превърне във важна туристическа дестинация в Израел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *