Кунчев: Маските в клас за учителите и по-големите ученици ще станат задължителни

Предстои препоръките на МОН да бъдат записани в заповед

 

Ще бъде издадена заповед по препоръките на МОН за задължително носене на маски в клас от учителите и учениците след начален етап на образование. Мярката ще важи в цяла България. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти.

„Указанията на МОН в момента имат пожелателен характер. Оставено е на директорите да преценяват кое до каква степен ще се изпълнява. Време е тези мерки да станат задължителни. Говоря за носенето на маски от деца над начален курс и всички учители“, уточни Кунчев.

По думите му  ротационният принцип на обучение е важен, но въпреки това вирусът продължава да циркулира. Важно е да няма смесване на деца от различни паралелки.

Кунчев бе категоричен, че сме в разгара на четвъртата COVID вълна. „Относно заболеваемостта, нещата будят безпокойство. На практика между отделните седмици новите случаи се увеличават с 13-14%. Не е огромен ръст, но е значителен. Няма смисъл да се правят прогнози до каква заболеваемост ще стигнем, но само искам да ви кажа, че в Сърбия тя е 1370 на 100 000. Ние сме с 340 до 360 болни на 100 000. Ако гледаме какво се случва при съседите, може да очакваме значително повече болни в следващите седмици и у нас”, каза държавният здравен инспектор.

„Ако говорим за по-дълга перспектива, за да не се повтарят тези вълни, трябва ваксинация. Това е начинът да се отървем от заболяването. Когато имаш оръжие да се противопоставиш на нещо, но не го правиш, проблемът си е твой”, каза още доц. Ангел Кунчев.

Днес експерти са обсъждали и дали да бъдат затегнати мерките в определени области.

„Близо 2 часа обсъждахме с Експертния съвет по епидемиология и общото мнение е, че по-важно е да се спазват мерките, защото дори сега разпоредените са в голяма степен достатъчни, ако се спазват. Даваме си сметка, че след 2 години мерки всички са безкрайно уморени“, заяви главният държавен здравен инспектор.

Според Кунчев COVID сертификатът трябва да осигурява на имунизирания човек свободата да води живота, който е имал преди пандемията.

Повече задължения се предвиждат и за кметовете.

„Да отделят хора, които заедно с полицая и РЗИ да обикалят по обектите и да са сигурни, че това, което сме разпоредили се изпълнява”, уточни Кунчев.

Тази вълна може да се окаже най-продължителната, прогнозира проф. Ива Христова. Причината – случаите се покачват, но задържат по-плавно в сравнение с предишните вълни, в които имахме рязък скок.

„Ако не успеем да овладеем ситуацията, при това постепенно повишаване можем да очакваме доста по-дълга във времето вълна от досегашните”, поясни тя.

За да е по-кратка вълната, са нужни още ограничения, смята проф. Христова.

„Мисля, че точно в момента е много наложително да се затегнат мерките или контролът на мерките, за да можем по-бързо да стигнем пика и да сваляме бройките”, уточни тя.

Разлики между четвъртата вълна и предходните виждат и екипите на Спешна помощ. Усложнения има при всички възрасти.

Заради големият брой обаждания от пациенти с коронавирус екипите дават дежурства дори в почивните си дни. Затова медиците призовават хората да ги търсят само ако се влошат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *