В Гърция ще използват дронове за доставка на лекарства до отдалечени райони

Дроновете може да бъдат използвани и в помощ на хората, а не само за военни действия

 

По идея на кмета на село Трикала, Гърция Димитрис Папастергиу общината ще използва за първи път иновативен начин за доставка на лекарства до нуждаещите се в отделечените райони на страната. Това ще става с помощта на дронове, като така кмета се надява да даде личен пример как технологиите могат да се използват за решаване на наистина важни обществени проблеми, а не само да се коментира какво биха могли да свършат новите технологии в помощ на хората, но без реално приложение.

По думите му технологията вече се използва за пренасяне на лекарства в местната аптека.

greece drone drug delivery medicines

Дрон за доставка на лекарства пред аптека в Трикала, Гърция

 

Финансирането на проекта ще стане чрез оперативната програма на Европейския съюз “Harmony”, която има за цел да осигури помощ на трудно подвижни хора с оглед пандемичната обстановка в Европа, както и на изолирани области при извънредна ситуация.

А също така програмата е първата стъпка от действията на Европейският съюз за намаляване на въглеродните емисии, причинени от транспортните средства.

Много скоро програмата ще премине към следващия етап с тестове  не само на територията на Гърция, но и във Великобритания, където на случаен принцип ще бъдат избрани 6 града, където да се проведе изследването. А ако всичко е успешно се очаква технологията да бъде въведена и на територията на Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *