Стрелба по преброител в пернишко село

Преброители се отказват, в София не достигат 600 души, посочи председателят на НСИ

Мъж стреля с газов пистолет по преброителка в пернишко село Ярджиловци. Това беше потвърдено от председателя на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

Жената отговаряла за преброяването в района. Оставали и само няколко къщи в отдалечения район на селото. Когато стигнала до къщата на стрелеца, той започнал да ръкомаха и да прави знаци на преоброителката да не доближава къщата му, а след това прозвел и изстрел с газов пистолет срещу нея.

Съседите му казаха, че е от Видин и работи в Перник. Много се страхувал да не го оберат, защото това било ежедневие в този район. Екипът ни успя да разговаря с близки на преброителката, по която е стреляно. Тя е дала показания в полицията, но все още е много уплашена от случилото се, въпреки че не е пострадала физически.

В момента преброителите не достигат. Отказват се масово заради COVID-19. В София например липсват 600 – Към момента са преброени 5 176 000 души или 74,8% от населението. Първенци са в Северозападна България, най-зле в Бургас и Пазарджик.

От днес работят 40 допълнителни центъра в столицата и цялата страна, където непреброените ще бъдат преброени на място. Такъв център има и в сградата на самата Статистика.

Алтернативен начин да се включите в преброяването е и да разпечатате сами преброителната карта за сградите, жилищата и населението. Тя е публикувана на интернет сайта на преброяването https://census2021.bg в рубриката „Обща информация“.  След като попълните картата, имате три варианта – да я изпратите сканирана на census2021@nsi.bg , да я пуснете по пощата на адрес: София 1038, ул.“Панайот Волов“ № 2, Подпомагащ център, НСИ, или да я донесете лично.

НСИ открива и нов имейл адрес codecensus2021@nsi.bg , на който хората, които  са се преброили електронно, могат да изпратят уникалните преброителни кодове. В писмото си освен кода те трябва да напишат и община, населено място, квартал, улица, номер (или квартал, номер на блок, вход, етаж, апартамент), където живее и се е преброило съответното домакинство.

При желание всеки би могъл да издиктува кода си и на телефонните линии на преброяването – *2021 и (02) 907 84 30.

Списък с всички преброителни центрове и пунктове можете да видите тук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *