Внезапно почина Джони Пенков (видео+снимки)

Той остава едно от най-запомнящите се лица в историята на българското кино

Отиде си Джони Пенков - 24chasa.bgНа 87 години почина легендарния Джони Пенков, съобщава БГНЕС. Неподражаемият глас и особен изказ на Джони ще останат негова „запазена марка“.

Инженер по образование и артист по душа, Джони Пенков остава едно от най-запомнящите се лица в историята на нашето кино. Роден е на 27 ноември 1933 г. в София. Син е на художника Иван Пенков и брат на Боян Пенков.

През 1966 г. завършва радиотехника във ВМЕИ „Ленин“, а през 1972 г. специализира електроакустика във Франция. Започва да работи като звукооператор. Изявява се като актьор.

Актьорът Джони Пенков: ДС ме погна на 17 г. - България ДнесБил е научен сътрудник в НИИ „За кинематография и радио“ (1960). След това озвучава документални филми. Работил е в НИПИ „Култура“ от 1961 г. Кандидат е на техническите науки (1978) и доцент (1979). Има научни и приложни приноси в звукотехниката. Член е на Съюза на българските филмови дейци.

Награждаван е с орден „Кирил и Методий“ – II степен (1970), „Специална награда на СБФД“ за филма „Това е то животът на човека“ (Кюстендил, 1974), „II награда“ за филма „Ятаци“ (Кюстендил, 1974), „I награда“ за филма „Ятаци“ на XII ФБФ (Варна, 1974), „Диплом“ за филма „Ятаци“ на фестивала за документални филми (Лайпциг, ГДР, 1974).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *