Ролс-Ройс преминава изцяло на електромобили до края на това десетилетие

От компанията “Ролс-Ройс” официално оповестиха, че до края на това десетилетие смята официално да премине към производството единствено на електромобили.

Още до края на 2023 година компанията смята да пусне първата си електрическа кола – това е модела “Спектър”, чиито прототип стана достояние за журналистите на специална пресконференция.

Припомняме, че още през 2011 година компанията демонстрира първия си електромобил в лицето на модела 102ЕX по време на изложението в Женева базирано на предходното поколение “Фантом”. Но тогава той е бил само поръчков, а не предназначен за масово производство.

Ролс - Ройс преминава изцяло на електромобили до края на това десетилетие

Интересното при новият концептуален модел е купето, чиито врати се отварят в обратната на посоката на движение. Все пак, както всеки производител, така и “Ролс-Ройс” правят близо 1,5 млн тестове преди автомобила да отиде към поточната линия и да се премине към масово производство.

Компанията вече започна масовото тестване на модела по пътищата, а по думите на изпълнителния директор на компанията Торстен Мюлер-Овос това е “най-значимия ден в историята на компанията след 4.05.1904 г”, когато е официално основана марката “Ролс-Ройс”.

Запитани защо модела носи името “Спектър”, от компанията заявяват, че с това име някога хората са назовавали същества отвъд предела на разумния човешки ум и е синоним на сила и привидение.

Модела ще е с нулеви въглеродни емисии, което ще отговаря напълно в унисон с борбата на човечеството към едно по-зелено бъдеще и начин да де отървем до края на това столетие от вредните въглеродни емисии, чието вредно въздействие вече започва да оказва своето влияние върху планетата Земя.

С пускането на този модел компанията твърдо заявява желанието си до 2030 година да премине изцяло към производство на електромобили, а колите с ДВГ да останат в историята.

Ръководството заявява, че новото поколение електромобили ще използват същото задвижване, както досегашните им коли, което е огромно предимство за марката и няма да се налага да преминават към нова технология. Компанията нарича тихият, безшумен режим на работа на новото поколение двигатели, което ще даде на автомобила същата мощ, както досега с една дума –  “плаваемост”.

Интересното е, че новината за бъдещия електромобил на “Ролс-Ройс” съвпада “случайно” с премиерата на последния филм за Джеймс Бонд “Смъртта може да почака”, което поставя въпроса дали за Агент 007 не е дошло времето да смени любимото си БМВ с друга марка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *