Проблеми с доставките на новите конзоли Хbох Ѕеrіеѕ Х

Недостига на чипове създава проблеми при създаването и доставката на Xbox

 

Още през 2019 година, когато големите играчи Microsoft и Sony обявиха появата на следващото поколение конзоли мнозина вече усещаха, че сдобиването с новия продукт ще е трудно. Но никой не подозираше, че ще е направо невъзможно до края на 2021 година да имат в ръцете си този нешлифован диамант.

Някой от вас вече гледат с нетърпение календара до Коледа 2021 в очакване Дядо Коледа да им донесе новото поколение конзоли. Но трябва да ви разочароваме. Това може и да не се случи!

Причината за това е много проста – недостиг на чипове. Те засегнаха най-силно автомобилните производители, като големи играчи очакват недостига да продължи поне още 2 години, а сега идва ред и на конзолите.

На това мнение е и Фил Спенсър, оглавяващ подразделението на Microsoft, което отговаря за производството на конзолите Xbox.

Cпopeд него обаче липcaтa нa чипoвe нe e eдинcтвeният пpoблeм, ĸoйтo пpeчи нa Хbох Ѕеrіеѕ Х и Хbох Ѕеrіеѕ Ѕ дa ce пoявят пo paфтoвeтe нa мaгaзинитe.

Ако погледнем обективно на нещата има  редица други фактори – транспортни, спедиторски, а дори и производствени, които влияят на създаването и доставката на тези толкова важни компоненти. Според него едва ли скоро може да се намери рационално решение на проблема, като не е изключено и да се задълбочи до средата на 2022 година.

Това нанася сериозен удар върху компаниите, които разочароват клиентите си, а това не е добре за никой бизнес.

Той признава, че не само конзолите Xbox, но и тези на конкуренцията са много добри, а това допълнително привлича интереса на геймърите, като тези, които успяват да се сдобият с това технологично “чудо” реално имат възможност да оценят качеството на продукта.

Заради пандемията от COVID-19 се наложи ограничение върху веригите за доставки, а именно по време на локдауна се увели търсенето на геймърски устройства – в т.ч конзоли.

Дори новото поколение видеокарти на NVidia и AMD също вече е дефицитно, а това води и до спекула в цената от страна на търговците с наличните към момента бройки. Дори и да бъдат налични към момента дадени бройки те се разпродават на момента, а снабдителите трудно могат да осигурят нова партида в срок.

Производителят “Toshiba” също признава, макар и с някой резерви, че до края на септември следващата година ще е трудно, ако не и невъзможно да се доставят необходимите чипове. От тайванската компания TSMC, която е лидер в производството на чипове също определят средата на 2022 година, като реалистичен срок в който може и да се възстановят производството и снабдяването на клиенти с чипове.

Това означа, че някой клиенти може да получат поръчките си не по-късно от 2023 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *