Кой е градът все още разделян от Берлинската стена?

Тази година се навършват 30 години от падането на Берлинската стена, но има едно място, където тя продължава да разделя цели семейства. Името му е Мюдлероут.

Но този град е по-различен. Уж един град, а там все още съществува граница, която разделя цели семейства, имат отделни телефонни кодове, двама кметa, дори и различен немски диалект.

Ще попитате как е възможно това през XXI в? БГ мрежа ще ви разкаже историята за този необикновен град.

Още от създаването си през 1810 година градът попада между две територии. Това са провинциите Бавария и Тюрингия, но това никога не създавало проблем за населението и въпреки стената хората от двете страни се чувстват като съседи.

След краха на Германия през Втората световна война, страната, както и цяла Източна Европа са разделени на зони на влияние между тогавашните победители и то главно САЩ и тогавашния Съветски съюз. Града е разделение на две провинции – Съветите поемат източната територия, а на САЩ е отредена западната му част.

 Малкият поток  Танбах, който минава през Мьодларойт, някога бележи границата между Източна и Западна Германия

Берлинската стена 

Дори Съветския съюз изпраща петима шпиони в града, но местните ги усещат и ги избягват умишлено, като по този начин осуетяват намеренията на руснаците, които се опитват да разберат ценни сведения за западните си съседи отвъд Желязната завеса.

Между двете части на града се издига разделителна стена, а за “реда” се грижат картечни кули, войници и бодлива тел. Скоро града става известен не с родното си име, а с названието “Малкия Берлин”.

 През декември 1989 година е открит прелез позволяващ свързването на двата града

Берлинската стена 

По време на Студената война разделението между жителите става още по-силно, защото ГДР затваря западната си граница в опит да спре имиграцията към Западна Германия.

Градът е единствен по рода си, имайки предвид, че там всичко е по две – двама кмета и два телефонни кода и разбира се две различни училища за местните деца. Дори поздравът е различен в двете общини – в едната част е „Guten Tag“, а в другата звучи като „Grüss Gott“.

Стената, която раздели Германия на две по време на Студената война, всъщност беше две стени, между които имаше „ничия земя“

Берлинската стена

Хората са склонни да свързват 9 ноември 1989 г. с падането на Берлинската стена, но тази нощ бяха отворени контролно-пропускателни пунктове по цялата вътрешногерманска граница. В рамките на часове хората можели да пътуват не само от Източен Берлин до Западен Берлин, но и от Източна Германия до Западна Германия.

Тъй като Мюдлероут нямал контролно-пропускателен пункт, част от стената трябвало да бъде съборена, преди жителите да могат да преминат границата на селото си. Точно един месец по-късно, на 9 декември, след повишения натиск от страна на местните жители, официално бил открит малък прелез за пешеходци.

Днес жителите на Мюдлероут празнуват с питие (или две) и ядат Thüringer Rostbratwurst, местен колбас, който се произвежда в Тюрингия в продължение на стотици години.

Градът се е превърнал в атракция за туристите, които изземват ролята на “граничари” и този път са въоръжение не с огнестрелно оръжие, а с камера и заснемат този забележителен град, разхождайки се необезпокоявано из града и преминавайки през старите предупредителни знаци, с което пресичат “невидимата” някогашна граница между Бавария и Тюрингия, която е  разделяла града на две.

През седмицата до 9 ноември 2019 г. селото ще се присъедини към събития в цялата страна, за да отбележи 30 години от падането на Берлинската стена и вътрешногерманската граница. Това включва лека инсталация по протежение на стената в Мюдлероут, както и конвой от класически източногермански автомобили през селото.

И до днес жителите на двата града са свикнали да живеят както досега и отхвърлят референдума за обединение на двата града. Въпреки това те често си гостуват, но се чувстват жители на два отделни свята.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *