Обединеното кралство не признава изкуствения интелект за изобретател

Апелативният съд на Великобритания се произнесе, че изкуственият интелект не може да бъде признат за изобретател. Това се случи по повод жалбата на д-р Стивън Тейлър, който заведе дело срещу британската Служба за интелектуална собственост затова, че чиновниците й са отхвърлили два патента за контейнери за храна.

В молбата до патентната служба през 2018 година Тейлър посочва, че изобретенията са дело на изкуствената невронна мрежа Dabus, която по думите му трябвало да получи документ за патент заради изобретението.

Dabus се състои се от много по-малки невронни мрежи, всяка от които е оптимизирана за обработка на езиково, визуално моделиране или дори слухови впечатления. Той използва разграждането, синтеза и рекомбинацията на възприятия и последствия, за да създаде спомени.

Meet DABUS: Artist, Inventor, Artificial Intelligence

До съдебната битка се стига след като релугаторния орган се позовава на Закона за патентите в Обединеното кралство от 1977 г, който изрично посочва, че изобретенията се ограничават единствено до “физически лица”. Това накара британеца да заведе делото, където обаче органа се произнесе срещу него.

Съдия Елизабет Лайнг се мотивира за решението си с думите, че „Само човек може да има права. Машината не може„. „Патентът е законово право и то може да бъде предоставено само на физическо лице„, посочва в мотивите си тя.

Делото на Талер е част от глобален проект, включващ паралелни заявки до патентни ведомства по целия свят, в който Талер и неговите сътрудници, включително професор Райън Абот от университета в Съри, се опитват да докажат, че системите с изкуствен интелект могат да правят изобретения и, че собствениците на такива системи могат да получат патенти за тези изобретения.

Проектът обаче ясно показва, че не може машина за изкуствен интелект да притежава свои собствени патенти, а собственик на патента е притежателя на изкуствения интелект, който съответно е и собственик на всичко произведено от въпросния интелект.

Въпреки това през тази година някой други съдилища отсъдиха в полза на изкуствения интелект. Така например през юли Австралийският федерален съд постанови, че изкуственият интелект Dabus може да бъде изобретател за целите на австралийското законодателство.

По думите на някой адвокати, ако изобретенията създадени от изкуствения интелект не са защитени с търговски патент, това ще действа като стимул много компании във Великобритания да инвестират усилено в изкуствения интелект.

Един от партньорите в адвокатската кантора “Browne Jacobson” Джайлс Парсънс казва нещо много важно, което мнозина не осъзнават. А то е, че „патентното право е създадено за изобретенията на първата и втората индустриална революция. То обаче не е подходящо да се справи с предизвикателството на четвъртата индустриална революция“.

Тези случаи също могат да бъдат частично отговорни за решението на Патентното дружество да проведе консултация относно настоящата правна рамка на Обединеното кралство за IP във връзка с AI и машинно обучение, за да определи дали законът трябва да бъде актуализиран в тази област.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *