ЕС подготвя един стандарт за зарядните устройства, но Apple е против

Европейският съюз се очаква много скоро да приеме резолюция, която имам за цел да принуди производителите на мобилни телефони да въведат единен стандарт при мобилните устройства и таблетите по отношение на използването на зарядни и слушалки.

Сред най-засегнатите от подобен законопроект ще е американската мултинационална корпорация за производство и продажба на потребителска електроника, компютърен софтуер и персонални компютри Apple. Kато и в момента компанията се възпротивява на подобен закон, защото подобна мярка ще повлияе на бизнеса й, тъй като тя е единствената, която предлага накрайник Lightning за зареждане на устройствата си, който не е съвместим с останалите устройства на пазара.

Въпреки това компанията беше сред първите, които с пускането на новия модел IPhone 12 също преустанови със зарядните устройства в кутията, като по груби изчисления по този начин от компанията са спестили близо 861 000 тона мед, цинк и калай. В момента този модел се прилага при продуктите и от серията Mac и някои модели iPad, тъй като този стандарт поддържа зареждане с по-високо напрежение, необходимо за по-големи устройства.

Общо около 420 милиона мобилни телефони и други преносими електронни устройства са продадени в Европа само през последната година.

Властите в ЕС се опитват да наложат подобен законопроект вече 10 години, но до момента беше неуспешно приемането му. В съюза всяка година се изхвърлят 12 000 тона зарядни устройства, някои от който дори не са използвани.

В същото време потребителите харчат около 2,4 милиарда евро (2,8 милиарда долара) за закупуването на зарядни устройства, които не са включени към техниката.

Вносителите на законопроекта, сред който беше и бившият външен министър Соломон Паси имат за цел да се намалят вредните емисии и замърсявания в околната среда от използваната пластмаса, а и ще улесни потребителите.

Друго нововъведение, което също ЕС ще се опита да прокара е зарядните устройства да се продават отделно, а не да идват в комплект с телефона или таблета. Все пак се предполага, че повечето потребители ползват повече от едно електронно устройство и вече имат подобен тип зарядно устройство, като по този начин се избягва натрупването и респективно изхвърлянето на повече електронен боклук.

Останалите компании използват стандартния USB кабел, като в сегашното поколение се налага USB Type-C порта идващ със съответен кабел.

Статистика от 2018 година показва, че повече от половината тогава продадени устройства използват USB B micro портове, тези с USB Type-C са около 29%, а на последно място със само 21% е отредено на устройствата с въпросния Lightning накрайник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *