Макдоналдс започна да приема биткойни в Салвадор. Eл Салвадор започва активно закупуване на биткойни

Макдоналдс започна да приема биткойни в Салвадор

Гигантът за бързо хранене McDonald’s започна да приема биткойни като форма на плащане в Ел Салвадор, след като страната стана първата, която прие криптовалутата като законно платежно средство.

Базираният в Калифорния процесор за плащане на биткойни OpenNode потвърди, че е сключил партньорство с McDonald’s, за да му позволи да започне приемането на биткойни.

Биткойн вече може да се използва за плащане на всички 19 места на McDonald’s в страната, както и онлайн и чрез приложението за доставка, каза OpenNode.

McDonald's, Pizza Hut, and Fast Food Restaurants in El Salvador Start Accepting Bitcoin - Newsdir3

Въпреки че това изглежда е първата голяма американска компания, която се приспособи към инициативата за криптовалута на Салвадор, говорителят на OpenNode Райън Флоуърс каза, че екипът му „понастоящем включва множество компании за милиарди долари, базирани в Ел Салвадор“.

Eл Салвадор започва активно закупуване на биткойн след спада в курса му

Ел Салвадор купува биткойни

Ел Салвадор стана първото суверенно правителство, което прие биткойн като законно платежно средство заедно със съществуващата си валута, щатския долар. Той позволява на жителите на страната да плащат данъци и други дългове с помощта на биткойн, а на бизнеса да разшири възможностите си за плащане до криптовалутата. Обявеният за „Ден на биткойн“ в Ел Салвадор стартира скално, след като пазарът на криптовалути се срина, като цената на биткойна падна от над 52 000 долара на 42 830 долара, което е най-ниското му ниво от почти три седмици във вторник сутринта. Биткойнът се възстанови до малко под 46 957 долара до 1:45 EDT, все още с 9% под ден по-рано.

Bitcoin banners are seen outside of a small restaurant at El Zonte Beach in Chiltiupan, El Salvador June 8, 2021. REUTERS/Jose Cabezas

От 7 септември вече виртуалната валута е официално разплащателно средство във всички виртуални и физически магазини в страната. Това става чрез специалното приложение Chivo, което позволява само чрез телефона си да извършвате покупки.

A banner that reads "We accept Bitcoin, free, fast and without contagion" is seen at a beach cafe on Punta Roca Beach in La Libertad, El Salvador April 25, 2021. REUTERS/Jose Cabezas

Президентът Найде Букеле заяви, че страната ще закупи още 150 биткойна, като към днешна дата запасите на страната се равняват на 700 биткойна на стойност близо 30 млн. долара, а Конгреса на страната прие създаването на специален резервен фонд на стойност 150 млн. долара, за подпомагане на конвертирането на биткойна в щатски долари.

Този закон разпали общественото недоволство, заради възможни опасение, че наред с възможността за развитие на икономиката приемането на биткойна може да доведе до икономически колапс и повишаване на инфлацията, а политиците не са се допитали до обществеността, а са решили самостоятелно.

Според Букеке този ход ще насърчи инвестициите, туризма и икономиката, но и ще спомогне на населението да си отвори сметки в банките, като по непотвърдени данни близо 70% от хората пазят парите си вкъщи вместо да ги вложат в икономиката. Главната движеща сила на икономиката в държавата са паричните потоци от емигрантите.

Ел Салвадор купува биткойни

Други държави също имат резерви към електронните пари. Китай вече забрани използването на криптовалутите от компаниите и институциите, а Индия прави опити да забрани транзакции с биткойна.

В специално изявление към нацията Букеле в своя личен Туитър профил препоръча закупуването на биткойн валутата, докато курсът на водещата криптовалута все още е нисък.

El Salvador Could Accept Bitcoin Like Cash | PYMNTS.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *