Китай започва тестовете на ториев ядрен реактор

Ако тестовете се окажат успешни, тогава китайската икономика ще може да изпълни климатичните си цели и да намали замърсяването

 

A panoramic view of phase I, II and III units of the Tianwan Nuclear Power Plant in China.

Китай има повече от 50 конвенционални атомни електроцентрали, като тази, но експерименталният ториев реактор в Увей ще бъде първи.

 

Учените с нетърпение очакват скоро да се проведат първите експерименти тестове на ядрен реактор от ново поколение, които ще използва торий като алтернативно гориво на сега използваното ядрено гориво, което в повечето случай съдържа изотопи на уран-235 и плутоний-239. И досега този елемент е бил прилаган при други тестове на реактори, но надеждата на китайските учени е, че сега Китай ще е пионера, които ще комерсиализира технологията. А това ще помогне на страната да постигне климатичните си цели за един по-чист свят.

Какво представлява торият?

По своята същност торият е слабо радиоактивен метал, които се среща като естествен материал в скалите. Отпадъчен продукт е от миннодобивната дейност, особено в страната, където отрасла процъфтява през последните години и има възможност да се яви като алтернатива на урана.

Технология

MOLTEN-SALT REACTOR. Graphic showing how a molten-salt nuclear reactor works.

технология на ториев реактор

 

Китай започна изпитания върху тази технология още през 2011 година в тясно сътрудничеството с японски учени, като досега са инвестирани близо 3 млрд. юана (500 млн. долара). Въпреки това тази технология заинтересува американските учени от Национална лаборатория Оукридж през 60-те години на миналия век, но по-късно проекта е закрит.

Сега, когато технологиите са по-напреднали китайските учени са открили най-съвременен метод и нова иновативна технология, благодарение на която торий ще бъде възроден за нов “живот”.

Самият изотоп на торий-232 не може да търпи деление, но чрез облъчване в реактора, той абсорбира неутроните и се превръща в уран-233, който вече е материал, който се дели с отделянето на топлината.

Причината досега да не се обърне внимание на тория, е че той няма възможност за допълнителна преработка в плутоний, което от своя страна лишава от възможността за генериране на допълните радиоактивни вещества, които да могат да бъдат приложени при разработката на ядрени оръжия.

Очакванията са, че бъдещият реактор ще може да генерира топлинна енергия от порядъка на 2 мегавата, което е повече от достатъчно за отоплението на близо 1000 домакинства.

Предимството на този вид реактор е, че той няма нуждата от презареждане или смяна на горивото. Също така е важно да се отбележи, че няма опасност от взрив или разхерметизиране на самият реактор, защото налягането в него е много по-ниско, отколкото при съвременните ядрени реактори.

Ако експериментите се окажат успешни, то Китай ще построи реактор с мощност от 273 мегавата до 2030 година, което ще е достатъчно за първите стъпки на страната към изоставяне на въглищата и захранването с топлина на стотици хиляди домове и пълно нулиране на вредните въглеродни емисии 2050 година.

Благодарение на това Китай ще има възможност да продава новото поколение ториеви ядрени реактори и на други страни по света, особено тези, които по една или друга причина са включени в т.н черни списъци от демократичните държави, именно заради използването и преработването на ядрени материали, които вместо за мирни цели, може да послужат за враждебна дейност.

Не бива да се подценява и факта, че на планетата ни има много повече запаси на торий, отколкото на уран, като според специалисти залежите от уран се очаква да се изчерпат до 100 години, което кара учените да търсят нови екологични и безопасни алтернативи на използвания досега уран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *